به گزارش خبرنگار گروه زیستبوم فناوری و نوآوری تیکنا، میرسامان پیشوایی در رویداد نوآوری بهرهور در حوزه انرژی ظهر امروز در سازمان ملی بهرهوری برگزار شد، اظهار کرد: اصلی ترین و مهمترین هدف برنامه هفتم تحقق رشد اقتصادی از محل افزایش بهرهوری است. رشد بهرهوری در دهه نود در کشور منفی بوده است ولی خوشبختانه سه سال است که این رشد مثبت شده است. در سال گذشته چهار درصد رشد اقتصادی در کشور ثبت شده که ۳.۱ درصد آن مربوط به رشد بهرهوری است. اگر بخواهیم کمبود بهرهوری در دهه نود را جبران کنیم باید به کشورهای پیشگام و توسعه یافته در حوزه ارتقای بهرهوری توجه کنیم.
**استفاده از ظرفیتهای زیستبوم فناوری و نوآوری برای ارتقای بهرهوری
وی عنوان کرد: ما در حوزه انرژی پتانسیل بسیار بزرگی برای ارتقای بهرهوری در کشور وجود دارد. در سال ۲۰۲۲ رقم ۲۵۰ میلیارد دلار برای ارتقای بهرهوری در حوزه انرژی در جهان شده و عمده این سرمایهگذاری به حوزههای بهرهوری انرژی در ساختمان و حمل و نقل اختصاص دارد. هدف ما از معرفی نوآوری بهرهور استفاده از ظرفیتهای زیستبوم فناوری و نوآوری است. مهمترین برنامه کشور در پنج سال آتی ارتقای بهرهوری کل عوامل تولید است.
در ادامه این رویداد میثم فرجالهی، سرپرست مرکز فناوریهای راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیس جمهوری بیان کرد: در حوزه بهرهوری باید مطالبه عمومی به وجود آید و شرکتها باید موارد عدم بهرهوری را فریاد بزنند. متاسفانه در حوزههایی که در کشور مزیت داریم پایینترین میزان بهرهوری مشاهده میکنیم. به عنوان مثال در زمینه کولرهای آبی محصولات فناور و بسیار پیشرفتهای در کشور تولید شده که میتواند بهرهوری در زمینه انرژی برق را افزایش دهد. بیش از ۹ درصد مصرف گاز در صنعت مربوط به صنعت تولید آجر است که اگر از روشی به غیر از روش کنونی برای تولید آجر استفاده کنیم بیش از ۵۵ درصد مصرف انرژی در این صنعت کاهش مییابد. سالانه ۱۰۰ میلیارد دلار صرف هدر رفت انرژی میکنیم که اگر با استفاده از فناوری زمینه ارتقای بهرهوری را فراهم کنیم بخش زیادی از این هزینه کاهش مییابد.
**برنامهریزی معاونت علمی برای طراحی مدلهای جدید بهینهسازی مصرف انرژی
فرجالهی تأکید کرد: این که چه کنیم که مصرفکننده ترغیب به استفاده از فناوریهای جدید و بهینه شود موضوعی است که معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری آن را دنبال میکند و خوشبختانه شرکتهای دانشبنیان مدلهای بسیار خوبی را ارائه دادهاند که به واسطه اجرای آنها فرایند برد-برد در زمینه مصرف انرژی برای صنایع و مصرفکنندگان ایجاد میشود.
همچنین مجید عمیدپور، رئیس پژوهشگاه نیرو گفت: در همین لحظهای که بنده با شما صحبت میکنم همکاران وزارت نیرو در تلاش برای ارائه مستمر انواع انرژی به مصرف هستند. وزارت نیرو نمیخواهد صرفا یک سازمان خدماترسان باشیم بلکه میخواهیم یک دستگاه دانشبنیان باشیم.
رئیس پژوهشگاه نیرو ادامه داد: متأسفانه اثری از بهرهوری و نوآوری در قوانین ما وجود ندارد و ناترازی مصرف انرژی در کشور به دلیل عدم توجه به موضوع بهرهوری است. بهرهوری زمانی اهمیت دو چندان پیدا میکند که با محدودیت ظرفیت منابع مواجه شویم. پژوهشگاه نیرو به دنبال استقرار زیستبومی از شرکتهای دانشبنیان و فناور برای رفع ناترازی انرژی است. به دنبال تقویت و جریانسازی به واسطه شرکتهای دانشبنیان فعال در حوزه انرژی هستیم.
**تمرکز بر ظرفیت شرکتهای دانشبنیان برای رفع ناترازی انرژی
عمیدپور بیان کرد: خوشبختانه صندوق ویژهای برای حمایت از مجموعههای نوآور در حوزه انرژی اختصاص داده شده و معتقدیم باید با ساماندهی سریع این شرکتها ناترازی انرژی در کشور را تا حد زیادی را رفع کنیم. چون تاکنون نتوانستهایم نظام نوآوری را در زمینه مصرف انرژی در کشور مستقر کنیم در بسیاری از زمینههای چرخه تولید و مصرف انرژی از سایر کشورهای جهان عقب هستیم. یکی از موارد مهم در زیستبوم فناوری و نوآوری موضوع آموزش است در حوزه فناوری نیز در حال کار روی المالهای مختلفی هستیم. باتوجه به ناترازی مصرف انرژی در کشور به شدت در زمینه ایجاد زیرساختهای تولید انرژیهای تجدیدپذیر تمرکز کردهایم.
انتهای پیام/