گام‌های مثبت یک شرکت دانش‌بنیان در بی‌نیاز کردن کشور از واردات بذر گل و گیاه
گام‌های مثبت یک شرکت دانش‌بنیان در بی‌نیاز کردن کشور از واردات بذر گل و گیاه
یک شرکت دانش‌بنیان مستقر در پارک علم و فناوری استان مرکزی با دستیابی به دانش فنی تولید بذر گل و گیاهان زینتی کشور را از واردات این محصول بی نیاز خواهد کرد.

به گزارش گروه فناوری کشاورزی تیکنا، یک شرکت دانش‌بنیان مستقر در پارک علم و فناوری استان مرکزی با دستیابی به دانش فنی تولید بذر گل و گیاهان زینتی کشور را از واردات این محصول بی نیاز خواهد کرد.

شهرستان محلات با برخورداری از دهکده ۱۱۰ هکتاری گل و گیاهان زینتی، یکی از قطب‌های اصلی تولیدگل کشور بوده و به هلند کوچک ایران و بهشت افسانه‌ای مشهور است.

بیش از یک هزار هکتار از اراضی محلات به پرورش گل و گیاهان زینتی اختصاص یافته و صنعت گل در این شهرستان موجب اشتغال بیش از ۷ هزار نفر را فراهم کرده است.

در استان مرکزی یک هزار و ۱۵۰ هکتار از اراضی به پرورش گل و گیاه اختصاص دارد و بخش عمده تولید گل در استان به تولید گل و گیاهان زینتی شامل گل‌های شاخه بریده، فصلی و نشایی، آپارتمانی و درخت و درخچه‌های زینتی اختصاص دارد و شهرستان محلات به واسطه دارا بودن سطح بالایی از تولید گل و گیاه، رتبه اول تولید گل را به خود اختصاص داده است.

استان مرکزی در بخش تولید گل‌های فصلی و نشایی رتبه اول، در گل‌های شاخه بریده رتبه دوم و در گل‌های آپارتمانی و درخت و درختچه مقام سوم و در تولید بذر گل‌های فصلی و نشایی در کشور رتبه اول را در اختیار دارد.

در سال گذشته حدود ۱۷ میلیون دلار صادرات گل و گیاهان زینتی در کشور صورت گرفته که ۱۲ میلیون دلار آن از تولیدات استان مرکزی بوده است.

از آنجا که تولید «بذر» از اهمیت بالایی در صنعت گل و گیاه برخوردار است، با وجود نیاز و تقاضای بالای داخلی حتی در سطح تحقیقات تخصصی نیز تاکنون به این موضوع پرداخته نشده؛ تا اینکه یک شرکت مورد حمایت پارک علم و فناوری با کار روی این موضوع موفق به تولید بذر op مطلوب شد تا با تولید والدین خالص به منظور دستیابی به بذر f1 مرغوب نیاز کشور را پاسخ داده و از واردات آن بی‌نیاز کند، این شرکت دانش بنیان با ایده محوری تولید بذر با گرده افشانی آزاد (OP) و هیبرید نسل اول (F1) در گل‌های فصلی – نشایی برای نخستین بار موفق به تولید بذر باکیفیت گل اطلسی و شب بو شده است.

طیبه بساکی فارغ‌التحصیلی دکتری اصلاح نباتات ژنتیک بیومتری، عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور و مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان در این خصوص گفت: ایران در تامین بذر F1 گل و گیاهان فصلی و نشایی وابسته به بیگانگان بوده و بذر مورد نیاز گلخانه‌داران و تولیدکنندگان گل و گیاه را از طریق واردات تامین می‌کند.

وی تصریح کرد: با توجه به رونق صنعت گل و گیاه در ایران و نیاز فعالان این صنعت به بذرF1 و نقش تولید داخلی این محصول در جلوگیری از خروج ارز از کشور، با کمک پارک علم و فناوری استان مرکزی و در قالب شرکتی دانش‌بنیان تولید این بذر را در دستور کار قرار داده و طرح تحقیقاتی تولید بذر F۱ را در زمینی به مساحت یک هزار مترمربع با هدف دستیابی به پایه‌های والدینی خوب و مرغوب کلید زدیم.

استان مرکزی و شهر محلات تولید بخش اعظمی از گل کشور را بر عهده دارد و گلخانه‌داران معمولا در هرفصل پرورش گل به دلیل نبود والدین بذر F1 ناچار به تامین آن از طریق واردات هستند که بابت آن هزینه بالایی را متحمل می‌‌شوند.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان گفت: استان مرکزی و شهر محلات تولید بخش اعظمی از گل کشور را بر عهده دارد و گلخانه‌داران معمولا در هرفصل پرورش گل به دلیل نبود والدین بذر F1 ناچار به تامین آن از طریق واردات هستند که بابت آن هزینه بالایی را متحمل می‌‌شوند، ما در قالب شرکت دانش بنیان و به منظور قطع وابستگی به خارج ایده تولید لاین خالص مادری بذر F1 را کلید زده و طرح تحقیقاتی آن را آغاز کردیم.

بساکی ادامه داد: در حال حاضر یک هزار متر از اراضی تولید گل‌های اطلسی به این امر اختصاص یافته و موفق شدیم بذر OP را به یک پنجم قیمت تولید و کشور را از واردات آن بی‌نیاز کنیم.

وی با بیان اینکه پیش از این کشاورزان به صورت تجربی بذر اوپی تولید می‌کردند، اما هم اکنون این شرکت به دانش فنی آن دست یافته است، گفت: براساس آخرین امارها سالانه ۴۵ میلیون یور بابت واردات بذر گل‌های فصلی و نشاعی ارز از کشور خارج می‌شود که با دستیابی به این دانش فنی و توسعه تولید بذر از خروج این میزان ارز جلوگیری خواهد شد.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان اظهار کرد: فرایند تولید بذر F۱ زمانبر و تخصصی است و حدود ۶ تا ۷ سال طول می‌کشد تا گیاه خالص شود و بتوان لاین خالص را تولید کرد، این درحالی است که در حالت عادی ۱۲ تا ۱۵ سال طول می‌کشد تا تولیدکنندگان به تولید نسل POبا ویژگی مطلوب تولید F1 برسند و ما موفق به کاهش این دوره شدیم.