به گزارش خبرنگار گروه فناوری پیشرفته تیکنا، عماد احمدوند در نشست خبری ستاد ویژه نانو و میکرو که پیش از ظهر امروز در ستاد ویژه فناوری نانو برگزار شد، اظهار کرد: نگاه ما این است که توسعه فناوری نانو این است که اگر اقدامی میکنیم به ارتقای جایگاه نظام جمهوری اسلامی منجر شود. بخش زیادی از توسعه صنعت نانو مدیون تلاشهای خبرنگاران و رسانهها است.
وی افزود: امروز تحلیلی از وضعیت بازار نانو ارائه میکنیم. معمولا در تیر ماه هر سال گزارشی از وضعیت بازار محصولات نانو در یک سال گذشته ارائه میشود. ۳۵۰ بنگاه مورد توجه ستاد نانو برای ارزیابی بازار صنعت نانو بوده است و اطلاعاتی که ارائه میشود در حد شرکت-محصول است و در گزارش ۱۴۰۱ ستاد نانو بیش از ۸۰ درصد شرکتها پاسخگوی پرسشنامه ویژه ارزیابی بازار بودند. محصولاتی که به عنوان فناوری نانو شناخته میشوند محصولاتی هستند که از ستاد نانو مجوز دارند و این محصولات از استانداردهایی نظیر استاندارد ملی ایران هستند. تا پایان سال گذشته ۱۶۰۸ محصول مورد تایید ستاد نانو بودند و به بازار عرضه شدند. حجم کل بازار محصولات نانویی در سال گذشته ۳۰۳۷۱۰ میلیارد ریال بوده است و از کل بازار محصولات نانو حدودا ۹۳ درصد سهم بازار داخلی و ۶ درصد سهم صادرات بوده است.
دبیر ستاد ویژه فناوری نانو بیان کرد: روند توسعه بازار نانو در سالهای گذشته صعودی بوده است. بیشترین سهم از محصولات نانو به ساخت ساز و پس از آن به خودرو، نفت و پتروشیمی، ملزومات خانگی اختصاص دارد. اگر محصولات را بر اساس فناوری تقسیم کنیم روشن میشود که بیش از ۵۷ درصد محصولات مبتنی بر فناوری نانوپوشش و پس از آن نانوکاتالیست هستند. پروفروشترین محصولات نانویی در سال ۱۴۰۱ مرتبط به شیرآلات بهداشتی، کاتالیست حوزه نفت و گاز و انواع کاشی ساختمانی است. ۱۱۷ شرکت در سال ۱۴۰۱کمتر از ۱ میلیارد فروش محصولات نانو و ۶۹ شرکت فروش بالای ۱۰۰ میلیارد تومان را ثبت کردند. در سال ۱۴۰۱ حدود ۶۹ میلیون دلار محصولات نانویی ایرانی به کشورهای مختلف دنیا صادر شدند. علت کاهش میزان صادرات شرکتهای تولیدکننده محصولات نانویی در سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ تحریمهای ظالمانه و نوسانات ارزی بوده است. اگرچه سهم صادرات صنعت نانو در سه سال گذشته رشد کرده است ولی قطعا برای افزایش صادرات نیازمند برنامهریزی دقیق و حمایت دولت است. محصولات نانویی ایرانی به ۴۸ کشور دنیا صادر میشود. کشورهای عراق، افغانستان و روسیه به ترتیب بیشترین میزان واردات محصولات نانویی ایرانی را داشتهاند. شیرآلات بهداشتی، محصولات اپتیک و الکترونیک و انواع کاشیهای ساختمانی بیشتری محصولات نانویی ایرانی بودهاند که در سهم صادرات را داشتهاند.
احمدوند با تایید بر اهمیت اجرای قانون جهش دانشبنیان بیان کرد: شرکتهای فناوری با توجه به ظرفیتهای این قانون مجموعههای فعال در صنعت نانو میتوانند از مزایا مختلف و تسهیلات برخوردار شوند. توسعه و تولید نانوداروهای ضد سرطان موحب صرفهحویی ۹۰ میلیون دلاری از کشور شدند. فناوری نانوپوشش نیز تأثیر گذاری بسیار بالایی بر وضعیت بازار صنعت ساختمان دارد. حجم فروش کل بازار نانوپوشش بین سالهای ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۱ برابر با ۳۶.۸ هزار میلیارد تومان بوده است.
وی عنوان کرد: از نظر تعداد مقالات علمی در حوزه فناوری نانو ایران جایگاه چهارم دنیا را دارد.
دبیر ستاد ویژه فناوری نانو در پاسخ به پرسش خبرنگار تیکنا گفت: ستاد ویژه نانو از شناسایی ظرفیتها و حمایتها را از سطح فرد و تیم شروع میکند. ما بستری را فراهم میکنیم تا استارتآپها رقبای قدرتمند خود را بشناسند. تحلیل ما این است که سطح کیفی کارهای تحقیقاتی در حوزه نانو افزایش یابد. هم اکنون کمتر از ۵ درصد کارهای تحقیقاتی در حوزه نانو ظرفیت پژوهشی دارند و میکوشیم این ظرفیت افزایش یابد.
انتهای پیام/