به گزارش گروه فناوری پزشکی تیکنا، علیرضا صادقی دانشیار دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه تهران و مدیرعامل یک شرکت دانشبنیان با اشاره به برپایی نمایشگاه بینالمللی دارو و صنایع وابسته (ایران فارما) که از ۵ تا ۷ مهرماه جاری در محل مصلای تهران برگزار میشود، اظهار کرد: سلامت بیش از یک میلیون شهروند دیابتی در کشور وابسته به تزریق روزانه انسولین است.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان با اشاره به ۴ سال فعالیت تحقیقاتی و صنعتی در حوزه ساخت و تولید انبوه قلمهای تزریق دارو گفت: در سالهای اخیر انسولین و بسیاری از داروهای تزریقی دیگر بهجای سرنگهای سنتی با قلمهای آماده مصرف در اختیار بیماران قرار میگیرد. سهولت بکارگیری این روش تزریق، منجر به تبدیل این قلمها به جزء مهمی از روش زندگی بیماران دیابتی شده است.
دانشیار دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه تهران، افزود: علاوهبر انسولین، انواع داروهای تزریقی شامل هورمون رشد و داروهای نوترکیب، همگی برای تزریق از این نوع قلمهای یکبار مصرف استفاده میکنند. در سالهای گذشته تقریباً همه قلمهای مورد نیاز برای این داروها از منابع خارجی تأمین میشده است. اما مشکلات ناشی از تحریم از جمله تأمین ارز و همکاری نکردن تولیدکنندگان خارجی همیشه تهدیدی برای عرضه داروهایی است که به شکل قلم عرضه میشوند.
صادقی تصریح کرد: قلمهایی که بیماران بهصورت روزانه استفاده میکنند شامل دو بخش «کارتریج شیشهای حاوی دارو» و «قلم پلیمری در برگیرنده کارتریج شیشه» میشود. خوشبختانه امروز قسمتی از کارتریجهای انسولین مورد نیاز بیماران در داخل کشور تولید میشود، با این وجود تأمین قلمهای پلیمری تقریباً بهطور کامل در سالهای اخیر وابسته به واردات بوده است.
وی ادامه داد: بر اساس اطلاعات گمرک، بیشترین واردات این قطعات قلم از شرکتهای امریکایی، فرانسوی، دانمارکی و چینی انجام شده است. با اینکه قطعات قلم تزریق به ظاهر تجهیزی پلیمری و ساده است، اما اگر به هر علت واردات آن با محدودیت مواجه شود، سلامت بیش از یک میلیون شهروند مبتلا به دیابت در معرض خطر قرار میگیرد.
بر اساس این گزارش، بسیاری از داروها از جمله انسولین و انواع هورمونها بهوسیله «قلم تزریق» ارائه میشوند. علیرغم تولید داروی انسولین در ایران، بهعلت پیچیدگی تکنولوژی تولید این قلمها، در سالهای گذشته همه قطعات قلم تزریق از خارج از کشور وارد میشده است. اما این شرکت دانشبنیان موفق به تولید این قلمهای تزریق بهصورت کاملاً داخلی شده است. قلمهای تزریق دارو شامل مکانیزمهای پیچیده تنظیم و ارائه دوز هستند که تولید آنها در مقیاس انبوه همراه با چالشهای فناوری بسیار است. این قلمها به بازار عرضه شدهاند و بازخورد مناسبی هم دریافت کردهاند.
در سالهای اخیر با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سازمان غذا و دارو، شرکتهای دانشبنیان در راستای خودکفایی به تولید قلم تزریق اقدام کردهاند. تولید قلم تزریق در داخل کشور نه تنها زنجیره تأمین داروهای قلمی را تکمیل میکند، بلکه از خروج دهها میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری کرده و هزاران شغل جدید و پایدار صنعتی ایجاد میکند.