فیدان: به‌زودی پذیرای رئیس جمهور ایران در ترکیه خواهیم بود
فیدان: به‌زودی پذیرای رئیس جمهور ایران در ترکیه خواهیم بود
وزیر خارجه ایران در نشست خبری مشترک با همتای ترکیه‌ای خود گفت: هرگونه تغییرات ژئوپلتیک در منطقه را برنمی‌تابیم.

به گزارش گروه سیاست و حکمرانی تیکنا، هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه که به منظور دیدار و گفتگو با مقامات ایران به تهران سفر کرده است، ظهر روز گذشته با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و گفتگو کرد.

وزرای خارجه ایران و ترکیه پس از دیدار و گفتگو در محل وزرات خارجه جمهوری اسلامی ایران، در نشست خبری مشترک شرکت کردند.

امیرعبداللهیان در نشست خبری مشترک با همتاری ترکیه‌ای خود در خصوص موضوعات مورد رایزنی گفت: ما امروز گفتگوهای خوبی را با وزیر خارجه ترکیه در خصوص پیگیری توافقات دیدار اخیر روسای جمهور دو کشور داشتیم. در خصوص همه ابعاد همکاری‌های دوجانبه گفتگوهایی مفصل بین ما و هیات همراه دو کشور انجام گرفت.

وزیر خارجه ایران افزود: اجرای برنامه جامع همکاری‌های تهران و آنکارا که در جریان سفر آقای اردوغان به تهران انجام شد را مورد بحث قرار دادیم، توافقات دو رئیس جمهور در مسیر درست قرار دارد. اتفاق نظر داریم سازوکارهای موجود بین دو کشور در زمینه‌های مختلف مجددا فعال شود و از طریق نشست‌های تخصصی نسبت به رفع موانع اقدامات انجام شود.

امیرعبداللهیان درباره مناسبات تجاری دو کشور نیز گفت: هدف گذاری حجم تبادل تجاری دو کشور ۳۰ میلیارد یورو است. در جریان سفر آقای صفری به آنکارا توافقات خوبی بین دو هیات وجود داشت. امروز آن توافقات را مورد تاکید کامل قرار دادیم. ما در بروزرسانی سند تجارت ترجیحی اتفاق نظر داریم و مسیرهای ترانزیت در منطقه مکمل بین ایران و ترکیه است و عامل رقابت نیست بلکه عامل تقویت روابط ایران و ترکیه است.

وی ادامه داد: معتقدیم که علاوه بر موضوعات دوجانبه متنوع، بایستی در موضوعات کنسولی به دلیل تردد فراوان اتباع بتوانیم همکاری بهتری را داشته باشیم. فردا نشست کمیته انتقال محکومان به صورت مشترک در آنکارا برگزار خواهد شد. امیدوارم نسبت به انتقال مجرمان همکاری لازم را به عمل آوریم.

وزیر خارجه کشورمان گفت که همچنین آمادگی خود برای امضای سند تجاری را اعلام کردیم. همکاری‌های کشاورزی دو کشور به گونه‌ای بوده که کمیته کشاورزی را بین دو کشور داریم. اتفاق نظر داریم که نسبت به توسعه منطقه آزاد در مرز مشترک و اتصال به اوراسیا اقدام کنیم. در خصوص افتتاح گذرگاه‌های مرزی جدید از سال گذشته با همکاران عزیز در ترکیه گفتگو کردیم که علاوه بر بازارچه مرزی ساری‌سو، بازارچه‌های دیگر در دستورکار قرار بگیرد. ما پیشنهاداتی را از طرف ترکیه دریافت کردیم.

امیرعبداللهیان در ادامه گفت: در این دور از مذاکرات بر مسئله آب تاکید کردیم. اتفاق نظر داریم که کمیته فنی مشترک در آینده نزدیک به تهران سفر کند. معتقدیم که استفاده منصفانه از آب ارس با در نظر گرفتن حق آبه باید به طور کامل رعایت شود و آقای فیدان در مسیر گفتگوها و مذاکرات دستورات لازم را صادر خواهند کرد.

وی گفت: همچنین در خصوص برخی موضوعات منطقه‌ای مانند حوزه جهان اسلام رایزنی کردیم. اقدامات فعال‌تر برای مقابله با اسلام هراسی و جلوگیری از توهین به قرآن کریم از جمله موضوعات بود. همچنین مسئله فلسطین به عنوان اولویت کشورهای منطقه از دیگر موضوعات این نشست بود. تاکید کردیم حضور رژیم صهیونیستی نتیجه‌ای جز فتنه انگیزی بین مسلمانان در پی نداشته است. در مسئله قفقاز معتقدیم که زمان عبور از تنش به سوی صلح فرا رسیده است. در گفتگو با آقای الهام علی‌اف توافقات خوبی در این زمینه انجام شد. هرگونه تغییرات ژئوپلتیک در منطقه را هرگز برنمی‌تابیم.

وزیر خارجه کشورمان افزود: در جریان گفتگوها به موضوع سوریه و نگرانی‌های ترکیه پرداختیم. با تاکید بر حاکمیت کشورها معتقدیم که باید از مسیر دیپلماسی نگرانی‌های ترکیه و سوریه از موضوعات مرتبط با تروریسم به همکاری دو کشور منتهی شود. ایران هم با توجه به داشتن ظرفیت رابطه دوستانه با دمشق و هم در نشست چهارجانبه به تلاش‌های خود برای رفع نگرانی‌های برادرانمان در ترکیه ادامه می‌دهد. بار دیگر شاهد طرح ایده‌های مثبت از سوی آقای فیدان در خصوص مرز مشترک و مبارزه با تروریسم و بازگشت آوارگان سوری به کشورشان بودم. ما در خصوص وضعیت در اوکراین، افغانستان و فرمت‌های سه جانبه‌ای که می‌تواند شکل بگیرد با آقای فیدان گفتگو کردیم. با توجه به ابراز تمایل ریاض برای برگزاری نشست سه جانبه تهران-ریاض و آنکارا با هدف تمرکز بر همکاری‌های اقتصادی، می‌توانیم در این زمینه اقدام کنیم.

امیرعبداللهیان در پاسخ به سوالی درباره توافقات در زمینه آب گفت: این موضوع مشترک ما بود. ما از سال گذشته بر سر تشکیل یک کمیته فنی در حوزه آب توافق کردیم و هیات متخصصان ایرانی به ترکیه سفر کردند و گفتگوهای خوبی انجام شد. امروز هم بر استمرار این گفتگوها و توجه ترکیه بر موضوع رودخانه ارس و انتقال عرفی آب گفتگو کردیم و اتفاق نظر داریم که در آینده نزدیک گفتگوهای بیشتری داشته باشیم. از توجه ویژه مسئولین ترکیه در این موضوع تشکر می‌کنم.

وزیر خارجه ترکیه نیز در این نشست خبری گفت: امروز به عنوان وزیر خارجه ترکیه اولین بار به ایران سفر می‌کنم. از آقای امیرعبداللهیان به خاطر میهمان نوازیشان تشکر می‌کنم. بین ایران و ترکیه پیوندهای تاریخی وجود دارد، دو کشور در کمال صلح با یکدیگر زندگی می‌کنند. در زلزله ترکیه ما همبستگی خود را مجدد نشان دادیم و از ایران تشکر می‌کنیم. تحولات و بحران‌های اجتماعی بر اهمیت روابط ما می‌افزاید.

وی ادامه داد: در چارچوب هشتمین نشست شورای راهبردی ایران و ترکیه در روزهای آتی پذیرای آقای رئیسی در ترکیه خواهیم بود.

وزیر خارجه ترکیه گفت: امنیت مرز مشترک، مبارزه با تروریسم، حمل و نقل و غیره را مورد تبادل نظر قرار دادیم. در خصوص تروریسم حساسیت‌های خود را مطرح کردیم. همچنین در خصوص گام‌ها برای افزایش حجم تجارت گفتگو کردیم. در تجارت مرزی، کشاورزی و حمل و نقل موقعیت کشورهای خودمان را مطرح کردیم. در خصوص همکاری‌ها در موضوع انرژی نیز گفتگو کردیم و امیدوارم که مسائل را از طریق درک مشترک حل کنیم.

فیدان افزود: ایران و ترکیه دو کشور قدرتمند منطقه هستند و این مسئولیت ما را بیشتر می‌کند. در رابطه با موضوع سوریه ما بررسی کردیم که عمیق‌تر چه کارهایی را می‌توان انجام داد. ما انتظاراتمان از سوریه به شکل کامل مشخص است، ما می‌خواهیم شهروندان سوریه را در امنیت کامل به کشورشان بازگردانیم. در مبارزه با تروریسم و پ‌ک‌ک می‌خواهیم همکاری بیشتری داشته باشیم و دولت سوریه همکاری بیشتری کند، مطمئنم که از ملزومات سوریه هم است. در مورد امنیت، ثبات و توسعه عراق، در خصوص مبارزه با تروریسم و اسلام هراسی صحبت کردیم.

وزیر خارجه ترکیه ادامه داد: در اروپا علیه ارزش‌های اسلامی حملاتی تعمدی صورت می‌گیرد. با یکدیگر در این خصوص تبادل نظر کردیم. همچنین از حصول توافق بین ایران و عربستان خشنودیم. ایران، عربستان و ترکیه کشورهای مسئولیت پذیر منطقه هستند. همچنین در خصوص برجام هم گفتگو کردیم و اطلاعات لازم را گرفتیم.

فیدان در پاسخ به سوالی در خصوص تحولات در کرکوک گفت: کرکوک از نظر قومی و مذهبی یک مدل کوچک عراق است و ثبات در این منطقه به منزله ثبات در عراق است. در عراق دولتی که تاسیس شده باعث ایجاد ثبات در کشور شده و همچنین ما از اقدامات نخست وزیر عراق حمایت می‌کنیم. در چنین دوره‌ای در کرکوک حوادثی وقوع یافته که باعث نگرانی ماست. ما نظرات خودمان را با مقامات عراق مطرح کردیم. موجودیت پ‌ک‌ک هم افزایش پیدا کرده و ما می‌خواهیم که عراق به وجود آنان در کرکوک پایان دهد. حفظ منافع هموطنان ترک ما در این منطقه از اولویت‌های سیاست خارجی ما است و ما همواره از حقوق آنان دفاع خواهیم کرد.