۲ رشته صنایع دستی اصفهان به ثبت جهانی رسید
۲ رشته صنایع دستی اصفهان به ثبت جهانی رسید
معاون صنایع‌ دستی اداره کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی اصفهان گفت: ۲ رشته صنایع دستی "میناکاری" و "قلمکاری" این استان تاکنون به ثبت جهانی رسیده و موفق به دریافت نشان جغرافیایی بین‌المللی شده است.

به گزارش گروه فرهنگ و هنر تیکنا، “میناکاری”، میناگری یا میناسازی هنری است که سابقه‌ای در حدود پنج هزار سال دارد و از صنایع دستی محسوب می‌شود. امروزه این هنر بیشتر بر روی مس انجام می‌شود ولی می‌توان بر روی طلا، نقره، سفال نیز آن را بعمل آورد. اصفهان کانون تولید ظروف میناکاری در ایران محسوب می‌شود.

“قلمکاری”(چیت سازی) هنر چاپ یا نقش زدن روی پارچه است. این هنر در دوره صفویه گسترش یافت و امروزه یکی از مهمترین شاخه‌های صنایع دستی استان اصفهان به‌ شمار می‌رود.

نورالله عبداللهی در گفت و گویی افزود: هنر میناکاری اصفهان در چهار سال گذشته و قلمکاری این خطه همزمان با روز جهانی صنایع دستی یعنی ۲۰ خرداد امسال موفق به دریافت نشان جغرافیایی بین‌المللی شد.

هنر میناکاری

وی با بیان اینکه تعداد دیگری از رشته‌های صنایع دستی اصفهان نیز در حال ثبت جهانی شدن هستند، خاطرنشان کرد: زمانی که این رشته‌ها نشان جغرافیایی بین‌المللی را دریافت می‌کنند یعنی این رشته خاص در سطح جهان به نام این منطقه ثبت می‌شود.

عبداللهی با تاکید بر اینکه ثبت جهانی قلمکاری اصفهان با همکاری معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی استان، اتاق بازرگانی و اتحادیه صنایع دستی اصفهان به نتیجه رسید، گفت: برای ثبت جهانی رشته‌های صنایع دستی لازم است اطلاعات کامل و جامعی در باره آن مانند نوع هنر، قدمت و تعداد کارگاه‌های تولیدی فعال جمع‌آوری شود.

وی با اشاره به اینکه تاکنون در دنیا ۶۰۲ رشته صنایع دستی شناسایی شده است، خاطرنشان کرد: از این تعداد ۲۹۹ رشته در ایران و از بین آنها ۲۰۰ رشته در اصفهان موجود است.

به گفته وی، از بین رشته‌های صنایع دستی در اصفهان ۲۰ رشته مربوط به هنرهای تجسمی و زیر نظر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر آنها زیر پوشش اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است.

هنر قلمکاری

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی اصفهان اظهار داشت: بدون شک تعداد صنایع دستی این استان بیشتر از ۲۰۰ رشته بوده که برخی از آنها در گذر زمان و بدلایلی مانند کاربردی نبودن منسوخ شده است.

وی افزود: تعدادی از رشته‌های صنایع دستی نیز در حال منسوخ شدن بود اما بدلیل ارزشمند بودن و داشتن قابلیت کاربردی، اقدام‌هایی برای احیای آنها انجام شد.

عبداللهی برخی از این رشته‌ها را زری بافی، مَخمل بافی و شَعربافی برشمرد و افزود: زری بافی در اصفهان و کاشان، احیا شده و توسعه یافته است.

وی خاطرنشان کرد: امسال نیز احیای رشته “کاربافی” مُبارکه در دستور معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی اصفهان قرار دارد.

وی با اشاره به اینکه حدود ۶۲ هزار هنرمند در رشته‌های مختلف صنایع دستی استان اصفهان مشغول فعالیت هستند، اظهار داشت: از بین آنها تاکنون ۶ هزار و ۴۰۰ نفر بیمه شده‌اند.

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی اصفهان اضافه کرد: برای اینکه تعداد بیشتری از هنرمندان صنایع دستی زیر پوشش بیمه قرار گیرند، پیگیری زیادی توسط وزارت میراث فرهنگی صورت گرفته و امید است با تامین اعتبار مورد نیاز، این کار هرچه زودتر اجرایی شود.

وی در باره صادرات صنایع دستی نیز تصریح کرد: مشکلاتی برای صادرکنندگان محصولات صنایع دستی بدلیل قانون پیمان سپاری ارزی وجود داشت که امسال با پیگیری وزیر میراث فرهنگی، این مشکل در حال برطرف شدن است.

گفتنی است، اصفهان در سال ۱۳۹۴ بعنوان نخستین شهر ایرانی به عضویت شبکه شهرهای خلاق یونسکو(سازمان علمی، آموزشی و فرهنگی سازمان ملل متحد) در زمینه صنایع دستی و هنرهای مردمی درآمد و همچنین توسط شورای جهانی صنایع دستی، عنوان ”شهر جهانی صنایع دستی” به آن اعطا شد.

۶۰۲ رشته صنایع دستی در دنیا شناسایی شده که ۲۹۹ مورد مربوط به ایران و از این تعداد ۲۰۰ رشته مربوط به استان تاریخی و هنرپرور اصفهان است.

۲۰ تا ۲۷ خرداد امسال به نام “هفته‌ صنایع‌ دستی” نامگذاری شده است.