گزارش برگزاری رزمایش مرکب امداد و نجات دریایی ۲۰۲۵
گزارش برگزاری رزمایش مرکب امداد و نجات دریایی ۲۰۲۵
رزمایش مرکب امداد و نجات دریایی ۲۰۲۵ (CASAREX۲۰۲۵) به میزبانی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، به مدت ۳ روز در دریای خزر برگزار شد.

به گزارش تیکنا، رزمایش مرکب امداد و نجات دریایی ۲۰۲۵ دریای خزر (CASAREX۲۰۲۵)، با شعار؛ «با هم برای دریای خزری ایمن و امن»، از دوشنبه ۳۰ خرداد ۱۴۰۴ تا ظهر چهارشنبه اول مرداد ۱۴۰۴ با حضور شناورهای نیروهای دریایی جمهوری اسلامی ایران و کشور فدراتیو روسیه، به میزبانی ناوگان شمال و منطقه چهارم دریایی امام رضا(ع) نیروی دریایی ارتش برگزار شد.

در این رزمایش که با هدف ارتقای ایمنی و امنیت دریایی و همچنین افزایش تعاملات دریایی نیروهای دریایی کشورهای حاشیه دریای خزر برگزار شد ، نیروهای دریایی ارتش و سپاه، فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی، نیروی دریای فدراتیو روسیه و ناظرینی از کشورهای حاشیه دریای خزر  در این همایش حضور داشتند.

صبح دوشنبه ۳۰ خرداد ۱۴۰۴ شناور SB۷۳۸ نیروی دریایی فدراتیو روسیه برای شرکت در این رزمایش که به میزبانی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در دریای خزر برگزار می‌شود، وارد منطقه عمومی رزمایش شد و مورد استقبال یگان‌های نیروی دریایی ارتش قرار گرفت.

ناخدادوم ماکسیم گلود فرمانده شناور SB۷۳۸ روسی در حاشیه آیین استقبال از این شناور  اظهار داشت: این رزمایش در راستای افزایش همکاری‌های کشورهای ایران و روسیه و با هدف ارزیابی قدرت این دو کشور  در عرصه دریا برگزار می شود.

وی ابراز امیدواری کرد که رزمایش های مرکب در آینده به صورت مستمر برگزار شود.

مرحله اصلی این رزمایش پس از برگزاری جلسات هماهنگی با حضور نیروهای دریایی جمهوری اسلامی ایران و روسیه و ناظرینی از کشورهای حاشیه دریای خزر در منطقه چهارم دریایی امام رضا(ع) نداجا برگزار شد.

 

امیر دریادار دوم رزاقی سخنگوی رزمایش مرکب امداد ونجات دریای خزر (CASAREX۲۰۲۵) درباره این رزمایش گفت: رزمایش مرکب امداد و نجات دریای خزر، به منظور اجرایی شدن تدابیر فرماندهی معظم کل قوا مبنی بر «توسعه دیپلماسی مبتنی بر همکاری‌های بین‌المللی» و «ایجاد همگرایی و هماهنگی در اقدامات مشترک بین نیروهای دریایی جمهوری اسلامی ایران و کشورهای حاشیه دریای خزر» و  در راستای «تامین امنیت و ایمنی دریانوردی در دریای خزر برای کشتی‌های تجاری» و «دستیابی به یک روش مورد پذیرش طرفین برای طراحی و اجرای رزمایش‌های مرکب آینده» در دو فاز ساحلی و دریایی به مدت سه روز برگزار شد.

وی با تاکید بر این که «اجرای این رزمایش مرکب، عزم راسخ جمهوری اسلامی ایران برای تامین ایمنی و  امنیت دریایی در ابعاد مختلف را نشان خواهد داد»، تصریح کرد: تمرین عملی توانمندی‌های نیروی دریایی منطقه‌ای در برقراری امنیت و ایمنی در دریا، افزایش خودباوری در بین کارکنان شناورها و واحدهای عمل کننده در دریا و «توسعه همگرایی در بین نیروهای دریایی کشورهای حاشیه دریای خزر از اهداف برگزاری این رزمایش است.

وی تاکید کرد: برقراری امنیت در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی برای جمهوری اسلامی ایران بسیار حائز اهمیت است و بر همین اساس نیروهای دریایی جمهوری اسلامی ایران اجازه هیچ‌گونه تعدی را در حوزه دریا نخواهند داد و با همکاری کشورهای منطقه و حاشیه دریای خزر ایمنی و امنیت کامل آن را برقرار خواهند کرد.

در این رزمایش، تمرینات مختلف از جمله کمک به کشتی سانحه‌دیده، عملیات تبادل عمودی، عملیات تجسس و نجات، تمرین مانور افسر نگهبان،  آدم به دریا، صورت بندی، عکس برداری هوایی و رژه دریایی برنامه ریزی شده بود که توسط یگان‌های دریایی جمهوری اسلامی ایران و فدراتیو روسیه انجام شد.

هم چنین امیر دریادار دوم حمیدرضا سعادت فرمانده ناوگان شمال و منطقه چهارم دریایی امام رضا (ع) نیروی دریایی ارتش  گفت: تاریخ ایران اسلامی مملو از دلیرمردی و رشادت‌های سربازان این مرز و بوم کهن در مقابل دشمنان خرد و کلان است؛ جدای از رشادت‌های نیاکان ما در ایران باستان و تاریخ کهن، در دوران معاصر رشادت‌های سربازان این کشور تا به امروز توانسته دست تعدی استکبار جهانی را از مرز و بوم و آب و خاک این کشور دور نگه دارد.

وی افزود: هشت سال دفاع جانانه ملت شریف ایران از سرزمین اسلامی که با اهداء خیل قابل توجه شهدا، جانبازان و ایثارگران همراه بوده و نقشه شوم دشمن بعثی که با حمایت همه جانبه ابرقدرت ها و استکبار جهانی همراه بود را باطل کرد، از مصادیق این دلاور مردی هاست.

فرمانده ناوگان شمال نیروی دریایی ارتش اظهار کرد: رژیم جعلی صهیونی، دشمن اسلام، ملت‌ها و امت اسلامی به مدت ۱۲ روز با حمایت تمام عیار استکبار سعی کرد مجدداً خللی در امنیت این کشور ایجاد کند که این بار نیز به مدد حضرت باری‌تعالی و رشادت‌های نیروهای مسلح از اهداف شوم خود دور ماند. این موفقیت بزرگ حاصل نشد مگر با مجاهدت، ایثار و از خودگذشتگی همکاران سرافرازمان در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران.

وی گفت: نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران با وجود اعمال تحریم‌های ناجوانمردانه به توانمندی‌های خود، اتکا کرده و کار تعمیرات اساسی و نیمه اساسی شناورها و تجهیزات تا بومی‌سازی و ساخت انواع تجهیزات و تسلیحات مختلف با هدف دفاع از منافع ملت ایران اسلامی را انجام می‌دهد.

وی افزود: خداوند بزرگ را شاکریم که آنقدر در این راه پیشرفت حاصل شد که امروزه زیردریایی، ناوشکن، ناوچه موشک انداز، هواناو، پهپاد و انواع تجهیزات مورد نیازمان را خودمان طراحی کرده و می‌سازیم و در تلاش برای تامین امنیت دریایی کشور، دست در دست برادرانمان در نیروی دریایی سپاه و دریابانی فراجا نهاده و نه تنها امنیت پایدار را در تمامی آب های سرزمینی و فراسرزمینی برقرار کرده‌ایم، بلکه در اقصی نقاط جهان در حال دفاع از منافع ملی کشور عزیزمان هستیم.

دریادار دوم سعادت با بیان اینکه «توسعه دیپلماسی دریایی و همکاری با نیروی دریایی کشورهای دوست را همواره مد نظر قرار داده و در این راستا از هیچ تلاشی فروگذار نبوده‌ایم»، تاکید کرد: به عنوان یکی از اعضای فعال سمپوزیوم نیروهای دریایی اقیانوس هند، آیونز، ریاست مشترک دو کارگروه از سه کارگروه آن را عهده‌دار بوده و نشست‌های کارگروه امنیت دریایی آیونز را در گذشته در تهران برگزار کردیم و در تلاش برای ارتقا سطح امنیت جمعی در منطقه اقیانوس هند مرکز بین‌المللی همکاری‌های امنیتی دریایی را در سواحل مکران در شمال این اقیانوس راه‌اندازی کردیم.

وی ادامه داد: دید و بازدیدهای متقابل بندری، انجام رزمایش‌های مشترک و مرکب، تعاملات و تبادلات آموزشی و عملیاتی، مشارکت در اجلاس‌ها و نشست‌های مختلف دریایی و میزبانی و مشارکت در مسابقات نظامی از جمله فعالیت‌های نیروی دریایی در توسعه دیپلماسی و عمق بخشی به امتدادهای راهبردی نظام جمهوری اسلامی ایران بوده است.

فرمانده ناوگان شمال نیروی دریایی ارتش گفت: با اعزام بیش از ۱۰۰ ناوگروه عملیاتی به دریاهای دوردست نه تنها تامین امنیت ناوگان تجاری کشور را برقرار کرده‌ایم، بلکه به کشتی‌ها و شناورهای سایر کشورها در خطوط کشتیرانی بین المللی کمک رسانی کردیم.

وی اظهار کرد: در این تمرین و رزمایش مرکب نیز همه تلاش‌ها برای هماهنگی، هم‌افزایی و همکاری هرچه بیشتر همه کشورهای ساحلی حوزه خزر که بزرگترین دریای بسته جهان و البته به عنوان دریای صلح و دوستی است انجام شده است.

فرمانده منطقه چهارم دریایی امام رضا (ع) بیان کرد: یک امنیت جامع و پایدار در دریای خزر میسر نمی‌شود، مگر با ایجاد یک محیط امن ناشی از هم‌افزایی، همکاری و مساعدت بین نیروهای مسلح کشورهای حاشیه دریای خزر به عنوان تولیدکنندگان امر مهم امنیت.

سعادت تصریح کرد: در شرایط کنونی که کشورهای استعمارگر سعی در حضور در مناطق مختلف جهان به منظور غارت منابع کشورها دارند، ما با اتکا به خداوند متعال و سرلوحه قرار دادن تدابیر مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا(مدظله‌العالی) در تامین امنیت دریایی در دریای خزر شبانه‌روز کوشا بوده و در این مسیر خواهان تعامل، هم‌افزایی و همکاری با تمام کشورهای همسایه دریای خزر هستیم.

همزمان با اجرای این تمرین دریایی دو ناوگروه از نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران در حال انجام وظیفه در اقیانوس هند و تامین امنیت دریانوردان بودند.

هم چنین در حاشیه برگزاری رزمایش مرکب امداد و نجات ۲۰۲۵ دریای خزر (CASAREX۲۰۲۵) مسابقه فوتسال دوستانه بین تیم‌های منتخب منطقه چهارم امام رضا (ع) نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و کارکنان شناور  SB۷۳۸ فدراتیو روسیه که برای شرکت در این رزمایش به ایران اعزام شده است، برگزار شد.

 

در ادامه برگزاری مراحل اصلی این رزمایش، با حضور نیروهای دریایی جمهوری اسلامی ایران و فدراتیو روسیه، یگان‌های شناور و پروازی دو کشور براساس سناریوی از پیش تعیین شده عملیات اطفاء حریق و نجات کارکنان آسیب دیده و رفع صدمات ایجاد شده در شناور تجاری را انجام دادند.

در این مرحله از رزمایش، پس از ارسال پیام اضطراری کشتی دچار حریق شده، ابتدا منطقه عملیات توسط بالگردهای نیروی دریایی ارتش مورد شناسایی و جستجو قرار گرفت و سپس ناو «سپر» به عنوان ناو سرفرماندهی، شناورهای مستقر در منطقه را برای اجرای عملیات اطفاء حریق اعزام کرد.

نیروهای عملیات ویژه نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با ورود از سطح برروی عرشه شناور، آسیب دیدگان و فرد گرفتار در دریا را نجات داده و آنها را به مراکز درمانی منتقل کردند.

همچنین نیروهای شرکت کننده در رزمایش، نسبت به اجرای عملیات اطفاء حریق کشتی سانحه دیده اقدام کردند و در نهایت، اجرای عملیات انتقال یدک شناور تجاری به لنگرگاه امن با موفقیت انجام شد.

یگان‌های شرکت‌کننده در رزمایش مرکب امداد و نجات ۲۰۲۵ دریای خزر (CASAREX۲۰۲۵) تمرین عکسبرداری هوایی (Photo Ex) و سناریوی صورت‌بندی و آرایش‌های تاکتیکی و صورت‌بندی و آرایش آفندی را با موفقیت انجام دادند.

تمام مراحل رزمایش با نظارت و پایش هوایی منطقه توسط بالگردهای نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی انجام شد.

 

 

رزمایش مرکب امداد و نجات ۲۰۲۵ دریای خزر (CASAREX۲۰۲۵) با رژه دریایی یگان‌های شناور سطحی شرکت کننده در رزمایش از مقابل ناو سرفرماندهی « سپر » ظهر چهارشنبه اول مرداد ۱۴۰۴ پایان یافت.

در این رژه، که با شعار «با هم برای دریای خزری ایمن و امن» در دریای خزر برگزار شد، یگان‌های شناور و پروازی نیروهای دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران شامل ناوهای موشک انداز «سپر»، «پیکان»، «جوشن»، ناو«درفش»،  شناور «شهید بصیر» نیروی دریایی سپاه پاسداران، شناور «حیدر» فراجا، شناور «پاک بوم» اداره بنادر، دو فروند یدک‌کش هراز و انزلی،دو فروند بالگرد ۲۱۲ AB و همچنین شناور امداد و نجات SB۷۳۸  فدراتیو روسیه حضور داشت.