به گزارش گروه بین الملل تیکنا، روزنامه گلوبال تایمز چین به نقل از کارشناسان چینی نوشت: هدف از طرح ایجاد راه آهن برای متصل کردن خاورمیانه به اروپا به حاشیه راندن و کنار گذاشتن چین در خاورمیانه است اما این هدف محقق نخواهد شد.
کارشناسان چینی در معتبر بودن و فایده این طرح تردید دارند. آنها اعلام کردند، این اولین باری نیست که واشنگتن تعهداتی به کشورهای دیگر میدهد. در حالی که این تعهدات دیگر اعتبار خود را از دست دادهاند.
چو رونگ، پژوهشگر مرکز پژوهشهای مالی چونگیانگ گفت: آمریکا نیت واقعی و توانایی اجرای تعهد خود برای تقویت شبکه حمل و نقل در خاورمیانه به صورت واقعی را ندارد. این اولین باری نیست که آمریکا در سناریویی شرکت میکند که بیشتر حرف است تا عمل. در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما، هیلاری کلینتون، وزیر خارجه وقت آمریکا اعلام کرد که آمریکا نظارت بر جاده ابریشم جدید را که از افغانستان آغاز خواهد شد، بر عهده خواهد گرفت اما این طرح هنوز اجرا نشده است.
این پژوهشگر چینی گفت: به نظر میرسد که دولت بایدن بار دیگر وارد سیاستهای بلوکبندی شده است تا گروههای ضد چین را گردهم آورد.
لیو چونگمین، استاد مرکز پژوهشهای خاورمیانه در دانشگاه شانگهای نیز گفت: تحرکات اخیر آمریکا در خاورمیانه با توجه به حضور قویتر چین تنها یک واکنش و یک اقدام نمادین است نه بیشتر. در واقع تصمیم آمریکا برای تمرکز بر زیرساخت حمل و نقل که زمینهای است که در آن هیچگونه مهارتی ندارد با هدف نجات نفوذ خود در منطقه است که رو به کاهش نهاده است اما این طرح احتمالا نتایج مطلوب خود را محقق نکند.
وی گفت: آنچه کشورهای خاورمیانه از آمریکا میخواهند صرفا راهآهن نیست بلکه امنیت است اما واشنگتن هیچ کدام از آنها را ندارد. توانایی آمریکا برای تأثیر گذاشتن بر همپیمانانش در خاورمیانه رو به کاهش است. عربستان و امارات به ویژه بعد از پیوستن به بریکس در روابطشان با پکن با احتیاط برخورد خواهند کرد.
شنبه جو بایدن و همپیمانانش در نشست گروه ۲۰ از طرحی برای ایجاد خط راه آهن و گذرگاهی برای متصل کردن هند به خاورمیانه و اروپا خبر دادند.
این پروژه شامل هند، عربستان، امارات، اردن، رژیم صهیونیستی و اتحادیه اروپا است.
رهبران جهانی در این نشست که در دهلی نو برگزار شد از توافق برای ایجاد خط راه آهن و بنادر برای متصل کردن خاورمیانه و جنوب آسیا خبر دادند.
این اقدام در راستای تلاشهای آمریکا برای یک توافق دیپلماتیک گسترده در خاورمیانه صورت میگیرد که منجر به عادی سازی روابط میان ریاض و تلآویو شود.