به گزارش گروه فناوری پیشرفته تیکنا، طراحی و ساخت سامانههای نمکزدایی و گندزدایی آب با استفاده از دانش و فناوری بومی موضوعی است که در یک شرکت دانشبنیان کشور دنبال میشود. این سامانهها تجهیزات مهمی هستند که میتواند در فرآیند بازچرخانی آب مورد استفاده قرار گیرد.
بازچرخانی آب، یکی از راهکارهای کارآمد و رایج برای حفظ منابع آبی است. در این فرآیند، آب و فاضلاب خروجی از منازل برای مصارف غیر مصرفی دیگری همچون آبیاری فضای سبز، شستوشو یا پر کردن سفرههای آب زیرزمینی تبدیل میشود.
در واقع، فاضلاب خروجی از ساختمانها در شهرها را میتوان به سه نوع آب سفید، آب خاکستری و آب سیاه قابل تفکیک است. آب سفید، همان آبی است که برای مصرف آشامیدنی نیز قابل استفاده است که عمدتا از طریق تصفیه و پاکسازی کامل آلایندهها از آب به دست میآید. از طرف دیگر، آب خاکستری همان آبی است که از شستوشوی مواد غذایی و ظروف از آشپزخانه و یا آب خروجی جهت استحمام حاصل میشود. آب سیاه نیز فاضلاب خروجی از دستشوییهاست که در نهایت برای تصفیه آن باید هزینه بالایی را محتمل شد و از فناوریهای مختلفی بهره گرفت.
در این بین، آب خاکستری میتواند با گندزدایی کمتر و نه به اندازه فاضلاب، تا حد مناسبی تصفیه شده و در مصارفی مانند کارواش، شستوشوی خودروها، آبیاری فضای سبز و موارد دیگر مورد استفاده قرار گیرد. در واقع برای استفاده مجدد از این آبها تنها کافی است عملیات بازچرخانی و نه تصفیه کامل انجام داد.
در فرآیند بازچرخانی آب، فناوریها و سامانههای گندزدایی مورد استفاده قرار میگیرد که طراحی و ساخت آن، موضوع یکی از دانشبنیانهای ایرانی است. سامانه الکترولیز نمک طعام به منظور گندزدایی آب در محل مصرف در حوزههای شهری و صنعتی مختلف اعم از گندزدایی آب آشامیدنی، آب استخرهای شنا و پارکهای آبی، برجهای خنککننده، پساب فضاهای شهر و… مورد استفاده قرار میگیرند.
این شرکت، با بومیسازی و تولید این نوع سامانهها به مجموعههای بهره بردار از تصفیهخانههای آب و فاضلاب، سایتهای آبشیرینکن، برجهای خنککننده، استخرهای شنا و پارکهای آبی کمک میکند تا در مصرف آب صرفهجویی کنند.
سعید سامانی مجد، عضو هیئت مدیره شرکت با اشاره به فعالیت این مجموعه در مسیر توسعه روشهای گندزدایی پیشرفته و بهداشت آب و بهداشت عمومی، عنوان کرد: «این محصول با روش الکترولیز نمک طعام محلول گندزدایی شامل ترکیبات کلر را تولید میکند که این ترکیبات در کنار هم باعث افزایش قدرت و سرعت و دوام گندزدایی میشود.»
این فعال فناور ادامه داد: «با توجه به شناختی که نسبت به عملکرد سیستمهای مختلف صنعتی در گندزدایی آب توسط نفرات شرکت وجود داشت و همچنین نیاز به بهداشتیسازی آب و از طرف دیگر مطرح شدن فناوریهای مختلف در سطح جهانی، شرکت اقدام به ورود و سرمایهگذاری مادی و معنوی جهت توسعه این محصول در سطح بینالملل نمود.»
سامانی با بیان اینکه تا پیش از تولید این سامانه در کشور، شرکت هایی از کشورهای آمریکا، آلمان، روسیه و چین سازنده این نمونه سامانهها با قابلیتهای مختلف و متفاوت به شمار میرفتند، افزود: «با توجه به اینکه کشورهای مختلف، دارای شرایط آبی مخصوص به خود با کیفیت های مختص خود هستند، لذا سامانههایی که با شرایط آبی ایران بتوانند کار کنند باید نسبت به آن تنظیم شوند. این سامانه متناسب با شرایط اقلیمی و وضعیت آبی کشورمان تولید شده و به بهرهبرداری رسیده است.»
این فعال حوزه دانشبنیان درباره واردات و مشابههای خارجی این سامانه گفت: «نمونه مشابه این سامانهها به دلیل محدودیتها و عدم پشتیبانی، به کشور وارد نمیشود و این سامانه جایگزین نمونههایی است که از قبل به مقدار قابل توجهی وارد میشده و ارزبری زیادی نیز در پی داشتهاند.»
سامانی اظهار داشت: «این سامانه با توجه به اینکه جایگزین مواد مصرفی همانند پرکلرین میشود، وقتی سرمایهگذاری آنها در کنار خرید مواد قرار میگیرد، مشخص میشود که به مقدار زیادی این سامانه صرفه اقتصادی ایجاد میکنند. همچنین تولید این سامانه به طور مستقیم ۲۵ نفر و به طور غیر مستقیم ۳۰ نفر اشتغالزایی به همراه داشته و موجب توسعه دانش فنی و ساخت و بهرهبرداری از سامانههای گندزدایی پیشرفته شده است.»