به گزارش تیکنا، یک عضو کمیسیون مشترک صیانت گفت این عیب بزرگ مجلس است که قانونگذاری و تصمیمگیری در مورد فضای مجازی را رها کرده است. در جلسه علنی روز سهشنبه مهرداد ویسکرمی در مورد کنار گذاشته شدن طرح صیانت به مجلس تذکر داد و گفت هیات رییسه باید طرح مربوط به فضای مجازی را در […]
به گزارش تیکنا، یک عضو کمیسیون مشترک صیانت گفت این عیب بزرگ مجلس است که قانونگذاری و تصمیمگیری در مورد فضای مجازی را رها کرده است. در جلسه علنی روز سهشنبه مهرداد ویسکرمی در مورد کنار گذاشته شدن طرح صیانت به مجلس تذکر داد و گفت هیات رییسه باید طرح مربوط به فضای مجازی را در دستور کار مجلس برای بررسی قرار دهد.
طرح نظام تنظیم مقررات فضای مجازی که به اسم صیانت شناخته شده است، از دستور کار مجلس خارج شده و با وجود ایراداتی که مرکز پژوهشهای مجلس به آن وارد کرد، تصویب آن منتفی شد. اما همچنان برخی از نمایندگان عضو کمیسیون مشترک صیانت سنگ این طرح را به سینه میزنند و به دنبال بازگرداندن آن به صحن مجلس و تصویب هستند. در جلسه روز گذشته مجلس، ابتدا قرار بود ویسکرمی به عنوان مخالف پیشنهادی در طرح مالی افشاگران فساد صحبت کند و عبدالرضا مصری رییس جلسه هم به او یادآوری کرد که صحبتهایش خارج از موضوع است. اما ویسکرمی در پاسخ گفت استخاره کرده و صحبت درباره این طرح خوب آمده است: «مگر شما رفتارهای قانونی میکنید که از ما توقع دارید قانونی رفتار کنیم؟ مگر شما قانونی طرح فضای مجازی را کنار نزدید؟ من اهل استخاره نیستم اما برای طرح این صحبتها استخاره کردم خوب آمد که بگویم تا کی باید در مقابل اداره سلیقهای مجلس سکوت کنیم. در مجلس باید جمع نظر بدهند و هیچ جای قانون نیامده که رییس مجلس به جای کل مجلس تصمیمگیری کند.»
این عضو کمیسیون مشترک به متوقف شدن کار کمیسیون اعتراض کرد و گفت طرح مربوط به فضای مجازی یک بار با رای مجلس به صورت اصل ۸۵ (تصویب در کمیسیون) تصویب شد و بعد با جوسازی در این موضوع تشکیک به وجود آمد و در صحن رایگیری شد و صحن برای بار دوم به بررسی این طرح در کمیسیون مشترک رای داد. موضوعی که ویسکرمی جوسازی میداند، در واقع بیقانونی طرفداران طرح صیانت بود.
پس از اینکه این طرح در فرآیندی شتابزده تصویب شد، معاونت قوانین مجلس در نامهای به رییس کمیسیون مشترک رایگیری در خصوص کلیات این طرح را خارج از روال قانونی مجلس دانست و تاکید کرد آییننامه داخلی رعایت نشده است. همچنین مرکز پژوهشهای مجلس ایرادات جدی وارد کرد و نهایتا طرح از دستور کار خارج شد. اما ویسکرمی که چنین اعتقادی ندارد، به متوقف شدن ادامه کار کمیسیون اشاره کرد و آن را متاثر از جوسازی دانست: «براساس جوسازی داخلی که عمدتا در خارج از کشور هدایت میشد ادامه کار کمیسیون متوقف شد. در جلسه غیرعلنی به صورت غیرمتعارف رای استمزاجی گرفته شد که در آنجا هم آرای مخالف و موافق نزدیک به هم بودند. در نهایت موضوع به صحن برگشت و از ادامه کار کمیسیون جلوگیری شد.» او تاکید کرد که با گذشت سه سال از عمر مجلس هنوز قانونی درباره فضای مجازی نداریم: «جنگ ترکیبی اخیر و فیلترینگ هم نشان داد که فیلترینگ منتظر قانونگذاری مجلس شورای اسلامی نمیماند. این عیب بزرگ مجلس است که قانونگذاری را رها کرده و تصمیمگیری درباره فضای مجازی ندارد؛ لذا هیاترییسه باید این موضوع را در دستور کار مجلس قرار دهد.»
**چرا شهامت انقلابی بودن برای قانونگذاری در خصوص فضای مجازی را از دست دادهایم
ویسکرمی در ادامه گفت که از خرداد قرار بوده این موضوع بررسی شود: «باید صحن مجلس درباره ادامه کار کمیسیون مشترک تصمیمگیری کند. از خردادماه به من قول دادند که این موضوع را بررسی میکنند الان چند ماه دیگر به خرداد سال آینده میرسیم و قرار است دوباره خدمت حضرت آقا برویم با چه رویی میخواهیم بگوییم که فضای مجازی ما قانون ندارد. چرا در جمهوری اسلامی به عنوان امالقرای جهان اسلام، قانونی برای فضای مجازی نداریم حال اینکه فضای مجازی بسیاری از کشورها قانونمند هستند. چرا شهامت انقلابی بودن را از دست دادهایم و چهارتا بچه برای ما تصمیمگیری میکنند؟»
نایبرییس مجلس در پاسخ به تذکر ویسکرمی گفت کار متوقف نشده و خیلی از وظایف در اختیار شورایعالی فضای مجازی است. او از این عضو کمیسیون مشترک پرسید که آیا خواسته شما این است که طرح مربوط به فضای مجازی در دستور کار جلسه علنی مجلس شورای اسلامی باشد که ویس کرمی به آن پاسخ مثبت داد.
مصری در ادامه گفت: «شاید بیش از ۱۰ جلسه خدمت شما و آقای تقیپور و دوستان دیگر بودم که ساعتها مساله را مطرح کردید، شما صبح به من گفتید این موضوع در جلسه علنی مطرح نشود اما الان میگویید در جلسه علنی مطرح شود؛ انشاءالله در دستور کار میگذاریم و انجام میشود.»
او تاکید کرد که شورایعالی فضای مجازی و شورایعالی امنیت ملی در زمینه فضای مجازی اختیار تام داشته و خوب عمل کردهاند: «شاید بیش از ۱۰ جلسه کار محتوایی جلو رفته و کار متوقف نشده، خیلی از وظایف در اختیار شورایعالی فضای مجازی است پس کشور معطل نبوده است. شورایعالی فضای مجازی و شورایعالی امنیت ملی اختیار تام داشته و خیلی خوب هم عمل کرده که آثار آن را میبینید، اما انشاءالله در صحن علنی مطرح میشود.»
در واقع طرح صیانت اگرچه در مجلس تصویب نشد و کار کمیسیون مشترک اگرچه متوقف شد اما این طرح راه خود را در این مدت ادامه داده است.
همانطور که مصری اشاره کرده کنترل این طرح را شورایعالی فضای مجازی در دست گرفته و بندهای مختلف آن را هم پیش میبرد؛ طرحی که هر روز کاربران را در فضای مجازی محدودتر و این فضا را بیشتر کنترل میکند.
**نیاز به دسترسی به اطلاعات آزاد حق هر انسان است
اسماعیل قدیمی استاد ارتباطات در خصوص عدم دسترسی به اطلاعات و وسایل ارتباطات جمعی به «جهانصنعت» گفت: جهان هستی هر موفقیت و پیشرفتی که کسب کرده به تکامل و اطلاعات برمیگردد. اطلاعات است که پایههای تکامل و پیشرفت هر چیزی را به وجود آورده است. اطلاعات، دادههایی است که هر انسانی از طریق روشهای مختلف آن را به دست میآورد، هرچه پیشرفت در جهان هستی به وجود آمده در گرو اطلاعات است. از لحظهای که یک نوزاد متولد میشود اطلاعات است که آن را پرورش میدهد. بنابراین هر انسانی که میخواهد رشد پیدا کند به اطلاعات آزاد نیازمند است.
او در ادامه بیان کرد: در هر زمینهای مانند اقتصاد، سیاست، فرهنگ و صنعت، اطلاعات یکی از پایههای اساسی است. اگر اطلاعات از انسانها دریغ شود و وسایل تولید اطلاعات و ابزارهای پخش اطلاعات که جزو ضرورتهای زندگی فردی، گروهی، سازمانی و اجتماعی ماست، توسعه داده نشود، مشکلات فراوانی بهوجود میآید. حکومتها و دولتها وظیفهای جز کمک به مردم به تولید، توزیع و مصرف اطلاعات ندارند.
قدیمی در ادامه افزود: در گذشته روستاها، دهها و شهرهای بسیار کوچکی وجود داشتند که انسانها اطلاعات روزمره خود را در دیدارهای روزمره به اشتراک میگذاشتند. در حقیقت اطلاعات باعث رشد و تکامل انسانها شده است. در گذشته انسانها بهصورت فیزیکی ارتباط برقرار میکردند، اما امروزه وسایل ارتباطات جمعی و اطلاعات است که انسانها را بهیکدیگر متصل میکند. اگر تولید، توزیع و مصرف اطلاعات در هر حوزهای حذف شود، مشکلات فراوانی بهوجود میآید. اقتصاد، سیاست، فرهنگ و آموزش وابسته به اطلاعات است. اگر بخواهیم کشور چین را با کشورهای دیگر مقایسه کنیم، تمام پیشرفتهایی که به دست آورده به دلیل استفاده از تکنولوژیهای اطلاعات بوده است. درست است که کشور چین مردم خود را کنترل میکند و محدودیتهایی را ایجاد میکند اما در تلاش است تا به بزرگترین کشور اقتصادی و تجاری جهان تبدیل شود. همچنین اگر به شاخصهای اقتصادی کشور چین نگاه کنیم درخواهیم یافت که در بالاترین وضعیت قرار دارد. اما کشور ما در شاخصهای اقتصادی، صنعتی، سیاسی و فرهنگی در چه جایگاهی قرار دارد؟
وی افزود: متاسفانه ما در کشوری زندگی میکنیم که سیاستگذاران نسبت به اطلاعات و ابزارهای آن یک نگاه منفی دارند. همین نگاه منفی و کمبود اطلاعات است که ما را در سیاستهایمان دچار مشکل کرده و مجبوریم تصمیماتی را بگیریم که به نفع ما نیست. بنابراین اگر وسایل ارتباطات جمعی و اطلاعات از مردم گرفته شود، حق آگاه شدن انسانها را از بین بردهایم. انسانها باید حق اطلاعات، آگاهی و انتخاب داشته باشند. زمانی که نگاه ما به وسایل ارتباطات جمعی و اطلاعات سلبی است، حقوق بشر را نابود کردهایم و این حقی است که خداوند در آفرینش نهاده است.
قدیمی در ادامه خاطرنشان کرد: اگر در هر کشوری یک صنعت پیشرفته وجود دارد بدانید که یک جریان اطلاعات شفاف، پیشرفته و وسیع وجود دارد. در حال حاضر در تمام کشورها اقتصاد، اقتصاد اطلاعاتی است. تمام تکنولوژیهای اطلاعات در قلب تمام سازمانها و شرکتها نقش دارند. تولید هر محصولی بدون وجود اطلاعات ممکن نیست. زمانی که این اطلاعات و وسایل ارتباطاتجمعی از مردم گرفته شود و فیلترینگ و محدودیتها وجود داشته باشد، انسانها را از حق طبیعی خود محروم کردهاید. در کجای قانون اساسی گفته شده که مردم را از وسایل ارتباطاتجمعی و اطلاعات آزاد محروم کنید؟ چگونه ممکن است که چنین تصمیماتی گرفته شود؟ اسماعیل قدیمی در پایان گفت: بنابراین اگر میخواهیم در هر خانواده، سازمان، دولت و حکومتی موفق باشیم باید دو کار را حتما انجام دهیم؛ اولین کار این است که باید آخرین و با کیفیتترین نوع وسایل ارتباطاتجمعی را در اختیار داشته باشیم و به عنوان دومین کار، دسترسی به اطلاعات آزاد باید در اختیار تمام انسانها قرار بگیرد.
منبع: جهان صنعت
انتهای پیام/