به گزارش خبرنگار گروه زیستبوم فناوری و نوآوری تیکنا، محمدعلی زلفی گل، وزیر علوم در اولین همایش ملی مرجعیت علمی گفت: این همایش برای ارائه راهکار عملیاتی به مسئولان برگزار شده است.
وی افزود: تردیدی در ضرورت مرجعیت علمی وجود ندارد. باید خروجی آن، آسیب شناسی این مساله باشد که کجاها خوب عمل نکردیم و چرا خوب عمل نکردیم، دوم راهبردها و ظرفیت ها را نشان دهد. هم بازی بدون توپ و هم بازی با توپ بدون باشد. بازی با توپ یعنی راهکارهایی ارائه دهد که وابسته به هیچ امکاناتی نباشد اما بازی با توپ یعنی چه بسترهای نرم افزارهای و سخت افزارانه برای تحقق این امر مهم است.
وی ادامه داد: سوالات متعددی در این خصوص باید پرسیده شود، اینکه نظام سنجش و آموزش ما تا چه میزان موثر بوده است. چه تحولاتی را انجام دادیم تا مرجعیت تحقق یابد؟ یکی از ملزومات مرجعیت قانون مالکیت فکری چقدر توانسته مشکل مالکیت فکری مخترعان ما را حل کند؟ وقتی اختراعات مخترعان و نوابغ پا به راحتی به کشورهای دیگر فروخته می شود، نوآوری ذبح می شود.
چگونه کمیت و کیفیت را با هم ببینیم و کیفیت را فدای کمیت نکنیم. چگونه تحقیقات را از هم تبیین و تمیز دهیم. تحقیقات بین رشته ای را چگونه ارزیابی کنیم؟ آیا مرجعیت علمی همان مرجعیت فناوری و نوآوری است و تفاوت بین اینها چیست؟ بروندادهای تحقیقات علمی با کاربردی که به ثبت اختراع می انجامد، یکسان است یا تفاوت دارد.
مرجعیت آموزش و پژوهش چگونه از هم تمایز داده می شود؟ در آیین نامه ارتقا چگونه شخصیت جامع الاطراف اساتید را ببینیم؟
زلفی گل تاکید کرد: اینها سوالاتی است که بی پاسخ مانده است و شما به عنوان اساتید و روسای دانشگاهها پاسخ اینها را به ما بگویید.
وی با تقدیر از وزاری قبلی علوم گفت: امروز به درجه ای از بلوغ رسیده ایم که نگاه جدیدی به علم داریم که با تقدیر از عملکرد گذشتگان باید چشم انداز خوبی برای دستیابی به امر مهم مرجعیت علمی بسازیم.
وزیر علوم گفت: در حال حاضر آیین نامه ارتقا اساتید مدنظر است. پیشنهادات را می شنویم. آیین نامه پژوهانه جامع را در لایحه برنامه هفتم توسعه آوردیم که شامل تمامی فعالیت ها اعم از پژوهشی، هنری، فناوری، و غیره می شود و استادانی که مرجعیت علمی دارند را آنجا مورد توجه قرار می دهیم.
وی افزود:ما نوکر جامعه علمی هستیم چرا نام سرآمدان در سایت دانشگاه نیست یا بنر بزرگی نزده اند. مرجعیت علمی از دوران دانشجویی شکل مس گیرد و بنر زدن برای اساتید نمونه یا پژوهشگر برتر و سرآمد علمی کاری ندارد. باید مشخص و معرفی شوند. وزارت خانه سرآمد را معرفی می کند اما دانشگاه ها توجهی نمیکنند.
زلفی گل گفت: در اسناد فرادستی ما به وفور به مرجعیت علمی تاکید شده است. سند چشم انداز ۱۴۰۴ باید بررسی شود کجاها موفق بودیم و کجاها نبودیم.
وی افزود: نکته مهم دیگر این این که چگونه علوم را به فنون تبدیل کنیم. فناوری ثروت می آفریند. چرا رتبه نوآوری ما با رتبه علمی ما همخوانی ندارد؟ باید همرسانی بین نیازها و حل مساله با علم انجام شود. تمامی سازمان ها باید معیارهای خود را در سامانه نان ثبت کنند. تحقیقات ما باید نیاز محور شوند. در کنار اچ ایندکس، اِن ایندکس بومی داشته باشیم. خودتحریمی اشتباه است.
وزیر علوم خاطرنشان کرد: ۸۱ هزار عضو هیات علمی رسمی و پیمانی در دانشگاهها داریم. حدود ۲ هزار دانشمند دو درصد و ۹۰۰ دانشمند یک درصد داریم باید بررسی کنیم چه درصدی نقش پررنگ دارند چه درصدی نقش کمرنگد دارند. بهره وری آموزش عالی ما چقدر است؟ نسبت آن با مرجعیت علمی چقدر است؟ چقدر از اعضای هیات علمی بی انگیزه اند یا ابزار ندارند. مقام معظم رهبری بارها بر اهمیت مرجعیت علمی تاکید فرمودند. ما باید برای دستیابی به آن تحرک لازم را داشته باشیم.