به گزارش گروه ورزش تیکنا، بدون هیچ تردیدی فوتبال اریکهدار میزان علاقمند و تماشاچی و رونق ورزشی و شور و هیاهوی یک رویداد سالم است. ورزش فوتبال آنقدر جاذبه و خواهان دارد که گزارشگریاش نیز به موقعیتی بسیار ویژه تبدیل شده است و گاه یک گزارشگر از بسیاری از همان فوتبالیستها نیز مشهور و محبوبتر […]
به گزارش گروه ورزش تیکنا، بدون هیچ تردیدی فوتبال اریکهدار میزان علاقمند و تماشاچی و رونق ورزشی و شور و هیاهوی یک رویداد سالم است. ورزش فوتبال آنقدر جاذبه و خواهان دارد که گزارشگریاش نیز به موقعیتی بسیار ویژه تبدیل شده است و گاه یک گزارشگر از بسیاری از همان فوتبالیستها نیز مشهور و محبوبتر میشود چراکه در تمام فراز و فرود نود دقیقه، او رابط بین آنهمه هیجان و تب و تاب است با تماشاچیان.
*گزارشگری فوتبال اصلا کار سادهای نیست
گزارشگران نقش بسیار مهمی برای مخاطبان تلویزیون ایفا میکنند. آنها به فوتبال زندگی و روح میبخشند و جو بازی را به یک بیننده عاشق فوتبال منتقل میکنند. گزارشگری فوتبال اصلا کار سادهای نیست و به همان اندازه که زبان باید به خوبی بچرخد، نیاز به ذهنی خلاق هم دارد.
کار گزارشگری ورزشی، کاری تجربی در میدان عمل است. بسیاری از گزارشگران با آزمون و خطاهای بسیار به جایگاههای امروزی رسیدهاند و گزارشگران محبوبی هم هستند که با مطالعه و تجربه به مراتب بالایی در این حوزه دست یافتهاند.
*پنج نکته کلیدی مرحوم بهمنش برای گزارشگری
عطاءالله بهمنش پدر گزارشگری ورزشی ایران، پنج نکته کلیدی از منظر خود برای گزارشگر شدن را «باریکبینی و نکتهسنجی»، «تسلط بر چندین زبان خارجی»، «اطلاع از رویدادهای دنیای ورزش»، «نداشتن غرور» و «مطالعه کافی» عنوان میکند.
مهمترین نقد مرحوم بهمنش به گزارشگران به این شرح است: «گزارشگران ورزشی ما، چون فکر میکنند نابغهاند و در دنیا بهترین هستند، درجا زدهاند و پیش نمیروند، در حالی که هر کس میخواهد جلو برود باید وسعت نظر داشته باشد».
*محمدرضا احمدی: پوستم کنده شد تا به اینجا رسیدم!/ تو را به خدا بگذارید بچهها پله پله بالا بیایند
محمدرضا احمدی سال ۱۳۹۹ که گزارشگر برتر کشور در فوتبال شد به شدت از وضعیت گزارشگران کمتجربه انتقاد کرد و گفت: «میخواهم بگویم واقعا در این هفده سالی که در رادیو و ده سالی که در تلویزیون کار کردم پوستم کنده شد. واقعا پوستم کنده شد و از اینجا پیامی برای مدیر شبکه ورزش سیما و دیگر دوستانی که در عرصه ورزش تلویزیون کار میکنند، دارم که امیدوارم آن را بشنوند: تو را به خدا بگذارید بچهها پله پله بالا بیایند».
وی افزود: «ما خیلی اذیت شدیم که توانستیم بازی زنده گزارش کنیم. پس از هفت سال کار در رادیو، دو سه سال مسابقات ضبطی بعد از ساعت یک شب را گزارش میکردم و تازه به من میگفتند ضعیف هستم اما حالا دوستان به راحتی و خیلی زود بازی زنده گزارش میکنند. من نگران هستم و میترسم شان گزارشگری فوتبال، این رشته محبوب از بین برود».
*گزارشگر به احساسات بیننده و شنونده لطمه وارد نکند
با این توصیفات، گزارشگر باید در رشته تخصصی خود دارای کلام و طنین صدای دلنشین باشد، مورد احترام و اعتماد مخاطب باشد، به احساسات بیننده و شنونده لطمه وارد نکند، از اظهارنظرهای شخصی در رسانه خودداری کند، به فنون و اصول رشته مورد گزارش مسلط باشد، برای تیمها، بازیکنان، کادر فنی و تماشاچیان احترام قائل باشد، حد انصاف را رعایت کند، از سخنان تبعیضآمیز و غلوآمیز خودداری کند، در مسابقات ملی احترام ویژه برای پرچم و کشور قائل شود، نقد منصفانه را در زمان مناسبِ تفسیر، انجام دهد، ضمن داشتن اطلاعات و دانش بهروز، اخلاقمدار باشد، از منابع و مأخذهای موثق و با صلاحیت استفاده کند.
اما متاسفانه امروزه شاهد گزارشهایی هستیم از گزارشگرانی که به دنبال کسب شهرت و جایگاه هستند اما به هیچ عنوان صلاحیت این کار را ندارند.
به جرات میتوان گفت نوع گزارشگری برخی، آنچنان زننده و دارای دافعه است که مخاطب ترجیح میدهد آن بازی که او گزارش میکند را بدون هیچ گزارشگری به تماشا بنشیند تا اینکه بخواهد گزارش او را تحمل کند. چراکه برخی گزارشگران بی توجه به اصل واقعیت و بی توجه به احساسات و حال و هوای تماشاچیان و بی توجه به حفظ احترام و احساسات طرفداران دو تیم، فقط براساس آنچه که خود مفروض میدارند و در نهایت خامی و بیتجربگی، احساسات کاملا شخصیشان را با اتکاء بر دادههای عموما نادرست را بر گزارش سوار کرده و خروجی آن میشود دلزدگی تماشاچی.
*پرگوییهای ملالآور و سوتیهای بیشمار
پرگوییهای ملالآور و سوتیهای بیشمار و آمار و اطلاعات غلط یا نادرست و جملات بیفعل و بیسر و ته، عدد قابل توجهی از گزارشگران فوتبال را به سمت و سویی برده که بیننده ترجیح میدهد صدای تلویزیون را ببندد یا از پلتفرمهای دیگر و فضای مجازی مسابقات فوتبالی را تماشا کند.
بارها برای بسیاری از ما پیش آمده که شدت ضعف گزارشگر به حدی بوده که احساسات منفی ما بروز یافته به حدی که آنقدر که گزارش بدِ گزارشگر ما را متاثر ساخته برد یا باخت تیم موافق یا مخالف رویمان اثرگذار نبوده است و تاثیر آن حتی تا بعد از پایان بازی همچنان پابرجا بوده است. ازاینرو اهمیت گزارشگری بخصوص در ورزش امروز به غایت، ضرورت مییابد.
باید اذعان کرد که محرک تحریر این گزارش با رویکرد نقد منصفانه گزارشگران غیرمنصف و ناکاربلد، در اینجا معطوف به بازی دو تیم سپاهان و ملوان به تاریخ دیروز چهارم اردیبهشتماه ۱۴۰۲ است که از شبکه سوم سیما به صورت زنده پخش و گزارش شد.
متاسفانه شیوه پوشش و روایت گزارشگر این دیدار به اذعان اکثریتی که در این خصوص از آنها پرسش شد، شیوهای ناپسند، نازیبا، غیرحرفهای و دلزننده بود. از لحن گفتار گرفته تا قضاوتها و اشارات مکرر و نابجا و سوگیریهای کاملا رو و زمخت و هوادارگونه، به شدت شان گزارشگری از یک سو، و حرمت مخاطب را هدف تاثیرات و تاثرات منفی قرار میداد.
ازاینرو بر مسئولین و دستاندرکاران فرض است که نسبت به این مهم که با روحیه جمعی سروکار دارد، اهتمام ورزند و به فکر تحول گزارشگری و ارتقاء این وظیفه مهم و روحافزا باشند.
منبع: فارس