رشد ۱۵ درصدی صادرات غیرنفتی
رشد ۱۵ درصدی صادرات غیرنفتی
رئیس کنفدراسیون صادرات گفت: طی هفت ماهه سال جاری صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی ۳۲.۵۲ میلیارد دلار محاسبه شد که نسبت به مدت مشابه پارسال ۱۴.۷۲ درصد افزایش یافته است.

به گزارش تیکنا، محمد لاهوتی رئیس کنفدراسیون صادرات ایران امروز در نشست خبری گفت: بر اساس آمار گمرک ایران، از ابتدای سال جاری تا پایان مهر ماه، تجارت خارجی کشور به استثنای نفت خام نفت کوره، نفت سفید و بدون احتساب صادرات از محل تجارت چمدانی به ۷۲ میلیارد دلار رسید.

جزئیات تجارت خارجی ۷ ماهه کشور

لاهوتی اضافه کرد: میزان صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی کشور (به استثنای نفت خام نفت کوره، نفت سفید و همچنین بدون صادرات از محل تجارت چمدانی) بالغ بر ۸۸ هزار و ۷۰۱ هزار تن به ارزش ۳۲.۵۲ میلیارد دلار محاسبه شد.

وی افزود: صادرات در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، افزایش ۱۱.۴۸ درصدی در وزن و ۱۴.۷۲ درصدی در ارزش داشته است.

لاهوتی درباره واردات هم گفت: میزان واردات کشور در ۷ ماهه به ۲۱ هزار و ۷۱۹ هزار تن به ارزش ۳۹.۵ میلیارد دلار رسیده که با افزایش ۲.۷ درصدی در وزن و ۸.۸ درصدی در ارزش دلاری مواجه شده است.

وی افزود: طی ۷ ماهه سال ۱۴۰۳، بیشترین میزان صادرات کشور به مقصد کشورهای چین، با رقمی بالغ بر ۸.۶ میلیارد دلار و سهم ۲۶.۴ درصدی از کل ارزش صادرات، عراق با ۷.۲ میلیارد دلار و سهم ۲۲.۴ درصدی، امارات متحده عربی با ۴.۲ میلیارد دلار و سهم ۱۲.۹ درصدی، ترکیه با ۳.۳ میلیارد دلار و سهم ۱۰.۲ درصدی و افغانستان با ۱.۳ میلیارد دلار و سهم چهار درصدی از کل ارزش صادرات صورت گرفته است.

لاهوتی اضافه کرد: طی هفت ماهه امسال، امارات متحده عربی با اختصاص رقمی بالغ بر ۱۲ میلیارد دلار و سهمی در حدود ۳۰.۳ درصد از کل ارزش واردات در جایگاه نخست کشورهای طرف معامله واردات به کشور قرار گرفته است. همچنین طی این مدت کشورهای چین با ۱۰.۲ میلیارد دلار و سهم ۲۵.۸ درصدی، ترکیه با ۶.۵ میلیارد دلار و سهم ۱۶.۶ درصدی، آلمان با ۱.۴ میلیارد دلار و سهم ۳.۶ درصدی، روسیه با ۹۵۸ میلیون دلار و سهم ۲.۴ درصدی جزو کشورهای عمده طرف معامله واردات به کشور بوده‌اند.

وی به جزئیاتی از تجارت خارجی کشور اشاره و اضافه کرد: طی هفت ماهه سال ۱۴۰۳، میزان ترانزیت خارجی کشور به ۱۳ هزار و ۲۳۹ هزار تن رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۱.۷ درصد رشد داشته است. همچنین در هفت ماهه نخست امسال تجارت بدون نفت ایران با کشورهای همسایه به ۴۱ میلیارد دلار رسید. در این بازه زمانی، میزان وزنی تجارت بدون نفت ایران با کشورهای همسایه نیز ۶۴.۵ میلیون تن بوده که ۱۶ درصد رشد داشته است.

به گفته عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران، در این مدت، بیش‌ترین میزان مبادلات تجاری ایران به لحاظ ارزش در بین کشورهای همسایه با امارات متحده عربی، ترکیه، عراق، پاکستان و فدراسیون روسیه بوده است.

وی افزود: در هفت ماهه نخست سال جاری، میزان مبادلات تجاری ایران با «امارات متحده عربی ۱۶.۲ میلیارد دلار»، «ترکیه ۹.۹ میلیارد دلار»، «عراق ۷.۶ میلیارد دلار»، «پاکستان ۱.۶ میلیارد دلار» و «فدراسیون روسیه ۱.۵ میلیارد دلار» بوده است.

لاهوتی ادامه داد: از مجموع مبادلات تجاری بدون نفت ایران با کشورهای همسایه در ۷ ماهه سال جاری، ۵۱.۱ میلیون تن به ارزش ۲۰.۲ میلیارد دلار سهم صادرات به کشورهای همسایه و۱۳.۴ میلیون تن به ارزش ۲۰.۹ میلیارد دلار به واردات از مبدا این کشورها اختصاص یافته است. عراق، امارات متحده عربی، ترکیه، افغانستان و پاکستان» پنج کشور عمده مقاصد صادراتی ایران در بین کشورهای همسایه بوده‌اند. همچنین امارات متحده عربی، ترکیه، فدراسیون روسیه، عمان و پاکستان»، پنج کشور عمده مبدأ واردات در بین کشورهای همسایه را در هفت ماهه نخست امسال به خود اختصاص دادند.

صرفاً ۵۰۰ میلیون دلار ورود موقت داریم

لاهوتی در ادامه تصریح کرد: ورود موقت یکی از روش‌های اصلی برای پر کردن ظرفیت‌های خالی تولید است که واردکننده می‌تواند با منابع خود به صورت اعتباری مواد اولیه را وارد کند، بنابراین دولت باید به روش ورود موقت توجه ویژه داشته باشد.

وی افزود: به طور میانگین در کشور تمامی صنایع با ظرفیتی کمتر از ۵۰ درصد کار می‌کنند و اگر دولت روش‌های رفع تعهد ارزی واردات موقت را تسهیل کند، می‌تواند ظرفیت خالی را پر کند.

رئیس کنفدراسیون صادرات ایران گفت: هم اکنون صرفاً ۵۰۰ میلیون دلار ورود موقت در کشور صورت می‌گیرد، در حالی که اگر روش‌ها تسهیل شود، می‌تواند ورود موقت به دو تا سه میلیارد دلار هم برسد.

وی درباره پتانسیل تجارت ایران با اعضای بریکس و اوراسیا گفت: حدود ۴۴ درصد مجموع تجارت کشور ما با اعضای بریکس است و ظرفیت‌ها در بریکس و اوراسیا برای ایران بالاست و برای تجارت آزاد با اوراسیا معطل نظر مجلس هستیم،.حذف تعرفه‌ها به معنای افزایش تجارت است و البته باید برای شرایطی که ایجاد می‌شود ظرفیت سازی شود و صنایع باید آمادگی این اتفاق را داشته باشند.

لاهوتی همچنین در مورد اف ای تی اف توضیح داد: دولت به دنبال حل مشکل آف ای تی اف است و باید موضوع تحریم را از اف ای تی اف جدا کرد و این امر بیشتر یک مشکل داخلی است. اکنون چین روسیه و ترکیه با وجود تحریم ایران با ما تجارت می‌کنند و رفع مشکل اف ای تی اف می‌تواند شرایط توسعه تجارت با این کشورها را فراهم آورد.

وی درباره رفع تعهد ارزی تصریح کرد: مصوبه جلسه ۲۶ کارگروه بازگشت ارز ابلاغ شده و صادرکنندگانی که دارای تعهد ارزی سال ۱۴۰۲ هستند این امکان را دارند که رفع تعهد ارزی خود را به شرط اینکه سقف اظهارنامه آنها از ۱۵ ماه عبور نکرده باشد خود را به همان روش‌های معمول انجام دهند.