به گزارش خبرنگار گروه زیستبوم فناوری و نوآوری تیکنا، شقایق حق جوی جوانمرد، رییس مرکز توسعه فناوری های راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و رییس نهمین نشست استپ، گفت: دعوت از دانشمندان مسلمان طراز اول دنیا به کشورمان در حوزه های سلامت، انرژی نو، محیط زیست و هوش مصنوعی که در لبه علم و فناوری هستند و به مسائل کلی سیاستگذاری علم و فناوری می پردازد با بهره گیری از تجربیات موفقی که در دنیا وجود داشته است زمینه ساز حل مسائل کلان کشور در این حوزه ها می شود.
نشست خبری نهمین دوره نشست تبادل تجربیات علم و فناوری (استپ) به همت بنیاد مصطفی (ص) صبح امروز در معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری برگزار شد.
حق جوی در این نشست با بیان اینکه با وجود بحثهای گسترده اسلام هراسی در جهان وجود داشت، گفت: دانشمندان جهان اسلام به این فکر افتادند چطور می توانند فعالیت هایی برای نشان دادن چهره رحمانی دین مبین اسلام ارائه دهند، لذا با راه اندازی بنیاد مصطفی (ص) فرصت خوبی در این زمینه فراهم شد.
وی افزود: جوایزی که در حوزه علم و فناوری در جایزه بنیاد مصطفی (ص) اهدا می شود از فاخرتربن جوایز دنیاست که به دانشمندان علم و فناوری داده می شود. بازتاب این جایزه تا آنجا است که مجله ساینس به عنوان بکی از معتبرترین مجلات علمی جهان از این جایزه به عنوان نوبل اسلامی نام میبرد.
حق جوی ادامه داد: جریان سازی در علم و فناوری جهان اسلام در این جایزه از دوره دانش آموزی تا در حوزه دانشمندانی که در حوزه علم و فناوری شهره عام هستند، ادامه دارد. در اینن میان یکی از مهم ترین برنامه های این جایزه، استپ است که تبادل علم و فناوری است. که به واسطه آن شبکه سازی دانشمندان مسلمان اتفاق می افتد.
وی قدم اول در این راه را انجام کار کارشناسی دانست و گفت: باید از ظرفیت دانشمندان مسلمان تمامی دانشگاه های جهان استفاده شود. این جریان سازی کمک کند تا گفتگو شکل گرفته و به روابط عمق بدهد. استپ فرصتی برای به اشتراک گذاشتن تجربیات و نیز دستیابی به یک خروجی مطلوب با استفاده از ابزارهایی مانند برگزاری پنل، میزگرد و … است و باید از هر ظرفیت و فرصتی که وجود دارد برای تقویت روابط علمی و فناوری استفاده شود.
حق جوی ادامه داد: نهمین دوره استپ، همزمان با پنجمین جایزه مصطفی برگزار می شود. دعوت از دانشمندان مسلمان طراز اول دنیا به کشورمان در حوزه های سلامت، انرژی نو، محیط زیست و هوش مصنوعی که در لبه علم و فناوری هستند و به مسائل کلی سیاستگذاری علم و فناوری می پردازد با بهره گیری از تجربیات موفقی که در دنیا وجود داشته است زمینه ساز حل مسائل کلان کشور در این حوزه ها می شود.
به گزارش تیکنا، برنامه تبادل تجربیات علم و فناوری که توسط بنیاد علم و فناوری مصطفی (ص) راهاندازی شده، فرصتی است برای فراهم کردن زمینه گفتوگو پیرامون علم، فناوری و نوآوری. این برنامه، شبکه دانشمندان، فناوران، نوآوران و سیاستگذاران را در سراسر جهان توسعه میبخشد و زمینه را برای تقویت همافزایی و همکاری علمی فراهم میکند.
بنیاد علم و فناوری مصطفی (ص) متولی اهدای جایزه مصطفی (ص)، یک جایزه علم و فناوری ایرانی است که هر دو سال یک بار به دانشمندان برتر جهان اسلام اعطا میشود. این جایزه به نام نبی مکرم اسلام (ص) و به دلیل تأکید بسیار آن حضرت بر علمآموزی، به نام یکی از القاب آن حضرت یعنی مصطفی (ص)، به معنای برگزیده نامگذاری شدهاست. اعطای جایزه کنز برای دانشمندان جوان جهان اسلام زیر ۴۵ سال، برگزاری مسابقه دانشآموزی نور و نشستهای استپ بخشی از فعالیتهای این بنیاد است.
تاکنون هشت دوره نشست استپ برگزار شده است؛ اولین دوره نشست استپ در سال ۹۴ همزمان با نخستین دوره جایزه مصطفی(ص) در تهران، دومین دوره سال ۱۳۹۵ در دانشگاه یو پی ام مالزی، سومین دوره مجدد همزمان با اعطای دومین دوره جایزه مصطفی (ص) سال ۱۳۹۶ در تهران با حضور ۹۰ دانشمند از ۲۵ کشور در دانشگاههای مختلف تهران، اصفهان و مشهد، چهارمین دوره آذر ۱۳۹۷ در دانشگاه سلطان قابوس عمان در حوزههای آب، انرژی و سلامت، چالشها و راه حلهای مناسب، پنجمین دوره استپ در مرکز بینالمللی تحقیقات علوم زیستی و شیمی در دانشگاه کراچی پاکستان اسفند ۱۳۹۷ با موضوع ارتباطات علم، بانوان و علم و فناوری، تامین مالی علم و فناوری، ششمین دوره نشست استپ همزمان با آیین اعطای سومین جایزه مصطفی(ص) در حوزههای سلامت و همبست آب و انرژی و همچنین سطوح کارکردی،؛ هفتمین دوره به صورت مجازی اردیبهشت و خرداد ۱۳۹۹ با همکاری آژانس علوم، فناوری و تحقیقات سنگاپور (ASTAR) و هشتمین دوره همزمان با برگزاری چهارمین آیین اعطای جایزه مصطفی (ص) آبان ۱۴۰۰ در تهران برگزار شد.
پنجمین آیین اعطای جایزه مصطفی روز دهم مهرماه ۱۴۰۲ در اصفهان برگزار خواهد شد. این نخستین بار است که جایزه مصطفی (ص) خارج از تهران برگزار می شود و اصفهان به عنوان یکی از مهمترین مراکز تمدن اسلامی، میزبان این جایزه خواهد بود. همزمان با این آیین، مراسم و نشستهای علمی مختلفی از شِشم تا دوازدهم مهر برگزار خواهد شد که به طور کلی هفته جایزه مصطفی (ص) را تشکیل میدهد.
علاوه بر اصفهان که مرکز این رویدادهای علمی است، رویدادهای پراکندهای نیز در دانشگاههای شهرهای مختلف کشور برگزار خواهد شد. جایزه مصطفی (ص) به عنوان یک جایزه دوسالانه برای تقدیر از دانشمندان مسلمان پیش از این در سالهای ۱۳۹۴، ۱۳۹۶، ۱۳۹۸ و ۱۴۰۰ در تهران برگزار شده است.
نهمین دوره از نشست تبادل تجربیات علم و فناوری (استپ/ STEP) (science and technology exchange program) همزمان با آیین اعطای جایزه مصطفی (ص) برگزار می شود.