به گزارش گروه اقتصاد دانش بنیان تیکنا، شرکت دانش بنیان آرا کاوش پژوه با اتکا به دانش فنی متخصصان داخلی در حوزه های فوتونیک، الکترونیک، پلاسما، شیمی تجزیه، فیزیک و متالورژی در سال ۹۶ موفق به ساخت نخستین دستگاه آنالیز عنصری فلزات (کوانتومتر) با قابلیت ارائه به صنعت در ایران شد.
این دستگاه بر اساس تکنولوژی اسپارک (Spark OES)، ایجاد محیط پلاسما در حضور گاز آرگون و آشکارسازی طیف تحریک شده عناصر عمل می کند و قابلیت انجام آنالیز عناصر مختلف، موجود در پایه های فولاد، آلومینیوم، مس، روی و منیزیم را دارد.
از مهم ترین مزایای دستگاه کوانتومتر، قابلیت سفارشی سازی و انعطاف آن برای آنالیز آلیاژهای غیرمتداول فلزی مختلف با توجه به گریدهای کاری مشتری است. برای مثال افزایش محدوده اندازه گیری (حدود بالا و پایین) یک عنصر، افزایش یک عنصر نامتعارف به رنج کاری یک پایه یا یک گروه از آلیاژهای پایه مدنظر از مهمترین مزایای دستگاه های کوانتومتر ساخت شرکت تین.
محمد بیاتی، مدیر عامل شرکت آرا کاوش پژوه با تاکید بر اینکه تعیین میزان عناصر تشکیل دهنده یک قطعه فلزی یکی از فاکتورهای مهم در انتخاب نوع و کیفیت قطعه برای کاربردهای متفاوت در صنعت متالورژی است، گفت: مجموعه ما تاکنون موفق به فروش بیش از ۸۰ دستگاه کوانتومتر به کارخانهها و مراکز معتبر صنایع وابسته متالورژی از قبیل ریخته گری، آلیاژسازی و قطعهسازی و… در داخل کشور شده است.
وی ادامه داد: محصولات کوانتومتر در حالت کلی به دو مدل پایه فلزات رنگی (شامل پایه های مس، آلومینیوم، روی، زاماک و منیزیم) و پایه فلزات آهنی (شامل پایه های فولاد، چدن و استیل) تقسیم می شود. همچنین امکان تولید یک دستگاه کوانتومتر با قابلیت آنالیز عناصر در چندین پایه مختلف و نیز امکان سفارشی کردن خرید (افزایش بازه اندازهگیری عناصر، افزایش عنصر) و آنالیز نمونه ها در بازه مد نظر در پایه های مختلف فلزات رنگی و آهنی وجود دارد.
این فناور با بیان اینکه این دستگاه برای نخستین بار توسط شرکت آراکاوش پژوه در کشور ساخته و به بازار عرضه شده است، تصریح کرد: با توجه به نیاز صنایع مختلف به استفاده از دستگاه کوانتومتر پرتابل در سایت های کارگاهی و صنعتی به منظـور کنترل سریع آنالیـز مـواد ورودی و خروجی و محصولات حین تولید بدون نیاز به تخریب و یا نمونه گیری، دستگاه کوانتومتر پرتابل Scan Port -Ara تولید شد.
بیاتی، توانایی جداسازی گریدهای مختلف از یکدیگر را از دیگر مزیت های دستگاه کوانتومتر برشمرد و خاطرنشان کرد: آنالیز دقیق و تعیین غلظت وزنی عناصر در نمونههای مختلف آهنی و غیرآهنی، شناسایی و جداسازی سریع نمونهها بدون نیاز به تهیه نمونه و یا برش قطعه، قابلیت حمل و نقل بر روی ارابه به همراه کپسول آرگون و تمام متعلقات، توانایی اندازه گیری هم زمان عناصر UV مانند کربن، گوگرد، فسفر در اپتیک، قابلیت تعریف یک نمونه خاص جهت مقایسه سریع آنالیز با امکان نمایش درصد تطبیق، تعبیه کابل جهت سهولت در جابه جایی و کنترل پروب و قابلیت سفارشی سازی برنامههای آنالیز از مشخصات منحصر به فرد این دستگاه است.
وی به خواص و کاربردهای متفاوت در فلزات مختلف اشاره کرد و گفت: برخی دستگاههای کوانتومتری صرفا قابلیت آنالیز نمونه های یک پایه را دارند. در کوانتومترهای ساخت شرکت آراکاوش پژوه، به درخواست مشتری، امکان قرار دادن چند پایه فلزات رنگی به طور همزمان و آنالیز آلیاژهای غیرمتداول فلزی مختلف با توجه به گریدهای کاری مشتری وجود دارد. برای مثال افزایش محدوده اندازه گیری (حدود بالا و پایین) یک عنصر یا افزایش یک عنصر نامتعارف به رنج کاری یک پایه یا یک گروه از آلیاژهای پایه مدنظر از مهمترین مزایای دستگاه های کوانتومتر ایران ساخت است.
گفتنی است، یازدهمین نمایشگاه، تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ایران ساخت، ۱۲ تا ۱۵ دی ماه در ۱۴ بخش موضوعی اعم از نفت و پتروشیمی، الکترونیک و نرمافزار و شبیهسازها، عمران و ساختمان، مکانیک، شیمی و متالورژی، کشاورزی و محیطزیست، فیزیک پایه، تجهیزات عمومی آزمایشگاهی، مواد آزمایشگاهی، مهندسی پزشکی و زیست مواد، خدمات سکوبندی، خدمات کالیبراسیون و تجهیزات آموزشی و آزمایشگاهی مدار به منظور عرضه محصولات و خدمات فناورانه ساخت داخل برگزار میشود.