به گزارش گروه فناوری پیشرفته تیکنا، پوششهای تبدیلی همانگونه که از نام آنها مشخص است، پوششهایی هستند که از تبدیل زیرلایه به وجود میآیند. در فرآیند تشکیل این پوششها، اتمهای سطحی با یک آنیون مناسب وارد واکنش شده و موجب ایجاد یک لایه بر روی سطح میشوند. چسبندگی فوقالعاده به زیرلایه، یکی از بزرگترین مزایای پوششهای […]
به گزارش گروه فناوری پیشرفته تیکنا، پوششهای تبدیلی همانگونه که از نام آنها مشخص است، پوششهایی هستند که از تبدیل زیرلایه به وجود میآیند. در فرآیند تشکیل این پوششها، اتمهای سطحی با یک آنیون مناسب وارد واکنش شده و موجب ایجاد یک لایه بر روی سطح میشوند. چسبندگی فوقالعاده به زیرلایه، یکی از بزرگترین مزایای پوششهای تبدیلی به شمار میرود. از اینگونه پوششها بهعنوان یک لایه زیرساز جهت بهبود کیفیت چسبندگی رنگ استفاده میشود.
پوششدهی تبدیلی کرومات یا کروماتهکردن، نوعی از پوششدهی است که با عملیات شیمیایی میتوان ترکیبات فلزی نظیر اسید کرومیک +۶، کرومات یا دی کرومات روی سطح قرار داد. نتیجه چنین عملیاتی ایجاد پوشش محافظ تبدیلی، شامل ترکیبات کروم بر روی سطح فلز بوده که این روش برای چسبندگی رنگ و مقاومت خوردگی آلومینیوم انجام میشود.
یکی از مزیتهای استفاده از نانوپوشش تبدیلی شرکت ایرانی در ساخت رادیاتورها، بهبود هدایت گرمایی و کاهش اتلاف انرژی بوده است، به طوری که رادیاتورهای شرکت تاش رادیاتور که از نظر اتلاف انرژی در رده C دستهبندی میشد، پس از استفاده از این نانوپوشش به رتبه B در اتلاف انرژی دستهبندی شده است.
سالها قبل، شرک تاش رادیاتور از پوششهای یک شرکت آلمانی برای تولید رادیاتورهای خود استفاده میکرد اما به دلیل نامتناسبی این پوششها با اقلیم ایران، مشکلاتی برای رادیاتورها ایجاد شد. از این رو تاش رادیاتور با همکاری شرکت شیلر فرآیند پارس از فناوری نانوپوشش زیرکونیم در تولید رادیاتورهای خود استفاده کرد.
این پوشش ضخامت کمتری نسبت به رقیب آلمانی خود دارد و به همین دلیل انتقال حرارات در رادیاتور با کارایی بالاتری انجام میشود. رنگهای مورد استفاده در رادیاتورها در پایه اپوکسی بوده که خود نوعی عایق بهشمار میرود. بنابراین کاهش ضخامت رنگ و زیرلایه میتواند به افزایش ضریب انتقال حرارت کمک کند و کارایی رادیاتور را افزایش دهد. در حال حاضر تاش رادیاتور از این لایههای نانومقیاس برای پوششدهی سطح رادیاتورها استفاده میکند.
بهدلیل استفاده از این نانوپوشش امکان استفاده از رنگهای لایه نازک روی رادیاتورها فراهم میشود و از اینرو انتقال حرارتی در رادیاتورهای گروه تولیدی صنعتی تاش رادیاتور با کارایی بالا صورت میگیرد. این موضوع برای کشورهایی که قیمت انرژی در آنها بالا است اهمیت بسیار زیادی دارد. در افغانستان که از ذغالسنگ برای تولید انرژی استفاده میشود و موضوع کاهش مصرف انرژی خیلی حیاتی است، این موضوع یک مزیت رقابتی محسوب میشود.
پیش از استفاده از این نانوپوشش زیرکونیوم تولید داخل، رادیاتورهای تولید شده توسط شرکت تاش از نظر اتلاف انرژی در رده C دستهبندی میشد، اما با استفاده از این فناوری ایرانی و با کاهش ضخامت پوشش و رنگ روی رادیاتور، محصولات این شرک موفق به دریافت رتبه B در اتلاف انرژی شد.