به گزارش گروه فناوری پیشرفته تیکنا، ماموریت «جونو» ناسا پنجاهویکمین پرواز خود را در سیاره مشتری انجام داده و تصاویر خیره کنندهای از قمر آیو ثبت کرده است. جونو روز سهشنبه ۱۶ مه، از کنار آیو عبور کرد و بیش از هر زمان دیگری به قمر آتشفشانی مشتری نزدیک شد. این فضاپیما تنها با ۲۲۰۶۰ مایل از سطح ماه جویان عبور کرد.
در تصاویری که ناسا از طریق توئیتر منتشر کرد، این قمر به صورت فریبندهای آرام به نظر میرسد، در حالی که آیو آتشفشانیترین قمری است که به دور غول گازی میچرخد. در برخی از تصاویر جونو سطح قرمز رنگ آن نشان داده شده که با آتشفشانهای آتشین زخمی شده است.
به گفته «اسکات بولتون»، محقق اصلی جونو «آیو آتشفشانیترین جرم آسمانی است که ما در منظومه شمسی میشناسیم. با مشاهده در طول زمان، میتوانیم بفهمیم که چگونه آتشفشانها تغییر میکنند، چند دفعه فوران میکنند، چقدر روشن و داغ هستند، آیا به یک گروه مرتبط هستند یا انفرادی هستند و اینکه آیا شکل جریان گدازه تغییر میکند؟»
ناسا تخمین میزند که صدها آتشفشان فعال در حال فوران بر سطح آیو، سومین قمر بزرگ مشتری و پنجمین قمر غول گازی واقع در حدود ۲۶۲۰۰۰ مایلی وجود دارد. این آتشفشانها میتوانند گدازهای را تا ۱۰ها مایل به داخل جو نازک بدون آب آیو منفجر کنند. اعتقاد بر این است که این فعالیت آتشفشانی شدید در نتیجه تأثیر گرانشی عظیم مشتری به وجود میآید، این باعث ایجاد نیروهای جزر و مدی وسیعی میشود که اثر له کردن و فشردن آیو را دارند و باعث میشوند که سطح آن تا ۳۳۰ فوت بالا و پایین یا داخل و خارج شود.
حتی قبل از پنجاهویکمین پرواز مشتری، از زمان رسیدن به غول گازی در سال ۲۰۱۶، فضاپیمای جونو بیش از ۵۱۰ میلیون مایل را طی کرده بود و با سه قمر از چهار قمر بزرگ سیاره، قمرهای یخی اروپا، گانیمد و آتشین برخورد کرده بود.
بولتون معتقد است که «ما وارد بخش شگفتانگیز دیگری از ماموریت جونو میشویم که با مدارهای متوالی به آیو نزدیک و نزدیکتر میشویم. در پروازهای آتی ژوئیه و اکتبر حتی نزدیکتر خواهیم شد که در فاصله ۱۵۰۰ کیلومتری از سطح آن پرواز میکنیم.»
جونو در واقع برای مطالعه این قمرها طراحی نشده است. بلکه ابزارها و حسگرهای آن برای بررسی جو و درون مشتری در نظر گرفته شده بود. با وجود این، سفینه ناسا در طی ۵۰ پرواز غول گازی خود توانسته است دادههای حیاتی در مورد قمرهای جووین و تصاویر باورنکردنی آن را جمع آوری کند.
بولتون اعتقاد دارد که «همه این پروازها مناظری تماشایی از فعالیتهای آتشفشانی این قمر شگفتانگیز را ارائه میدهند. قمرهای بزرگ مشتری زمانی که کاوشگر ماه یخی در سال ۲۰۳۱ به آنها برسد، تحت نظارت شدید بیشتری قرار خواهند گرفت. جویس شرایطی را در قمرهای اقیانوسدار اروپا و گانیمد جستجو خواهد کرد که برای پشتیبانی از وجود حیات مورد نیاز است.»
انتهای پیام/