به گزارش گروه جامعه تیکنا، به طورمعمول در کشورهای توسعه یافته ۵۰ تا ۶۰ درصد هزینه مراکز درمانی روانپزشکی را دولت و مابقی توسط خیرین حوزه سلامت تامین می شود، این درحالی است که در ایران به دلیل مشکلات، بودجه دولت برای مراکز درمانی اعصاب و روان کافی نیست و کمک های خیرین به این بخش هم […]
به گزارش گروه جامعه تیکنا، به طورمعمول در کشورهای توسعه یافته ۵۰ تا ۶۰ درصد هزینه مراکز درمانی روانپزشکی را دولت و مابقی توسط خیرین حوزه سلامت تامین می شود، این درحالی است که در ایران به دلیل مشکلات، بودجه دولت برای مراکز درمانی اعصاب و روان کافی نیست و کمک های خیرین به این بخش هم بسیار ناچیز است.
شاهین آخوندزاده، رییس بیمارستان اعصاب و روان روزبه و استاد تمام گروه روانشناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت و گویی از مشکلات این مرکز درمانی تخصصی اعصاب و روان دانشگاه علوم پزشکی تهران که قدیمی ترین بیمارستان آموزشی اعصاب و روان کشور و خاورمیانه است، سخن گفت.
وی اظهار داشت: درحالی که بودجه این بیمارستان سالانه حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش پیدا می کند اما تورم موجود این میزان رشد بودجه را بی اثر می کند و متاسفانه شأن بیمار را نمی توان رعایت کرد.
استاد تمام گروه روانشناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: درحالی که یک بیمار عادی حداکثر ۵ تا ۱۰ روز بستری می شود اما یک بیمار اعصاب و روان ممکن است ۲ تا سه ماه بستری شود و در این مدت بیمار باید از تغذیه مناسب همراه با میان وعده، پوشاک مناسب و برنامه ورزشی و فرهنگی برخوردار باشد. این درحالی است که با توان مالی موجود، نمی توان وظیفه خود را به شکل مناسب انجام داد.
آخوندزاده در ادامه با یادآوری اینکه فرهنگ حمایتی خیرین حوزه سلامت کشور نیازمند ارتقا و اصلاح است، گفت: در جامعه اقدامات حمایتی ارزشمند خیرین حوزه سلامت بیشتر به سمت برخی مراکز خاص حوزه کودکان و سرطان است، درحالی که حوزه روانپزشکی به شکل جدی به حمایت های خیرین نیاز دارد.
وی افزود: بیماران روانپزشکی بستری در مراکز درمانی کشور بسیار غریب هستند، در حالی که بیمارستان های معمولی در طول روزهای ملاقات شاهد رفت و آمدهای بسیار اقوام و دوستان بیماران بستری با گل و شیرینی و میوه به دست هستند اما مشاهده می کنیم که بیماران بیمارستان روزبه هیچ ملاقاتی ندارند.
رییس بیمارستان اعصاب و روان روزبه یادآور شد: بنده به عنوان مسوول بیمارستان تخصصی اعصاب و روان روزبه برای تامین مواد غذایی وعده های روزانه بیماران در مضیقه هستم، متاسفانه میزان بودجه و حمایت های دولت برای این بیماران که از توان حتی پرداخت حق فرانشیز نیز عاجز هستند به دلیل ضررده بودن بیشتر مراکز روانپزشکی به صورت حداقلی است.
آخوندزاده به اشتهاآور بودن برخی داروهای تجویزی همچون آنتی دپرسانت و آنتی سایکوتیک برای بیماران اعصاب و روان اشاره کرد و افزود: در این حالت بیمار نسبت به فرد عادی نیازمند ۲ برابر غذا است و آن مواد غذایی که بیمارستان می تواند با تعرفه دولتی برای بیمار فراهم کند به طورحتم بیمار را سیر نمی کند و ما مسوولان بیمارستان از اینکه نمی توانیم حقوق بیمار بستری را تامین کنیم، بسیار شرمنده هستیم.
وی همچنین گفت: بنده سعی خود را کرده ام که هرچه بیشتر خیرین را برای ورود به تامین هزینه بیماران بستری در بیمارستان روزبه تشویق کنم، اما دولت هم باید نقش خود را به خوبی ایفا کند، چراکه به همه مسائل نمی توان با دید سود و زیان نگریست.
رییس بیماستان تخصصی اعصاب و روان روزبه با تاکید براینکه تصور انتفاعی از مراکز روانپزشکی یک تصور نادرست است، گفت: نباید تنها به دنبال اضافه کردن تخت برای یکسری بخش های پردرآمد از جمله چشم پزشکی یا پوست باشیم و حوزه اعصاب و روان را به دلیل هزینه بر بودن رها کنیم.
آخوندزاده اظهارداشت: در دنیا نیز حوزه روانپزشکی و تخت های بیمارستانی مربوطه درآمدزا نیست، برخلاف جراحی که درآمدزا است و حاکمیت و خیرین بخش عمده هزینه این بیماران و مراکز مربوطه را تامین می کنند.
کمبود ۵۰ درصدی تخت روانپزشکی در کشور
وی در پاسخ به سوالی در خصوص تعداد افراد بستری در بیمارستان روزبه یادآور شد: در حال حاضر ۲۲۰ تخت فعال با ضریب اشغال ۱۰۰درصد وجود دارد، به دلیل مشکلات موجود در اضافه کردن تخت و امکانات مورد نیاز، با ترخیص یک بیمار بلافاصله تخت خالی شده توسط بیمار دیگری اشغال می شود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه درحال حاضر تخت روانپزشکی در کشور با کمبود ۵۰ درصدی مواجه است، افزود: این بدان معنی است که در حال حاضر ۱۰ هزار تخت موجود است که این تعداد باید حداقل به ۲۰ هزار تخت افزایش یابد.
مشکلات اقتصادی، تشدیدکننده شیوع اختلالات روانی در جامعه
آخوندزاده در پاسخ به سوالی در خصوص وضعیت روانی جامعه ایران نیز اظهار داشت: البته پس از دوران کرونا به دلیل ایجاد برخی مسائل اجتماعی و مرگ و میرها و همچنین مسائل اقتصادی، شیوع اختلالات روانی در جامعه مقداری رو به افزایش بوده است.
وی در عین حال افزود: در ایران به دلیل وجود مشکلات اقتصادی به عنوان یک عامل تشدید کننده، متوسط شیوع اختلالات روانی نسبت به متوسط دنیا رو به افزایش است و به طورحتم نقش حمایتی دولت در کاهش یا تشدید این وضعیت بسیار تعیین کننده خواهد بود.
گفتنی است، بیمارستان روزبه به عنوان بیمارستان تخصصی اعصاب و روان دانشگاه علوم پزشکی تهران، قدیمی ترین بیمارستان آموزشی اعصاب و روان کشور و خاورمیانه است. این بیمارستان با کمک و فعالیت اعضای هیات علمی روانپزشکی کشور وظیفه دارد خدمات درمانی با کیفیت و در شأن مردم ارایه کند.