خودتحریمی آپارتاید علمی در غرب/ لزوم باز تعریف علم، صلح و عدالت توسط دانشمندان مسلمان
خودتحریمی آپارتاید علمی در غرب/ لزوم باز تعریف علم، صلح و عدالت توسط دانشمندان مسلمان
مقیمی گفت: در فضای ملتهبی که در جهان وجود دارد و آپارتاید علمی حاکم است، اجازه مانور به دانشمندان اسلامی داده نمی شود لذا باید تعریف جدیدی از علم، صلح و عدالت ارائه دهیم‌.

به گزارش خبرنگار گروه سیاست و حکمرانی تیکنا، سید محمد مقیمی، رئیس دانشگاه تهران در کنفرانس ائتلاف جهانی علیه آپارتاید علمی برای صلح، عدالت، امنیت و سلامت جهانی که صبح امروز در سالن شهید سلیمانی این دانشگاه برگزار شد، گفت: در فضای ملتهبی که در جهان وجود دارد و آپارتاید علمی حاکم است، اجازه مانور به دانشمندان اسلامی داده نمی شود لذا باید تعریف جدیدی از علم، صلح و عدالت ارائه دهیم‌.

رئیس دانشگاه تهران اظهار کرد: باید بررسی کنیم علمی که در صحنه بین الملل می کنیم تا چه میزان توانسته صلح ایجاد کند. علم باید معرفت آفرینی کتد و بشر را به کسب حقیقت برای کسب فضایل اخلاقی نزدیک گرداند. به طور عام علم برای علم نیست بلکه برای رفاه و آسایش بشر است.

وی افزود: علیرغم اینکه شاهد رشد مکاتب مادی علم در دنیا هستیم و در عصر کنونی، ایجاد فناوری های مختلف با تمامی طول تاریخ بشر قابل مقایسه نیست و سرعت ابداعات علم و فناوری ابعاد جدیدی از فناوری را پیش روی انسان قرار داده است. اما آیا علم توانسته صلح و عدالت را در عرصه روابط بین‌الملل ارتقا دهد؟ اتفاق نظری وجود دارد اما الزاما فضایل انسانی و کیفیت انسانی صلح و عدالت را تضمین نکرده است و روز به روز هم بدتر می شود.

مقیمی گفت: مشخصا می توانیم بگوییم علمی که هدفش ارتقای بشریت است، انجام نشده است . عنوان همایش امروز شرایط روز بشر را تبیین می کند. در آپارتاید امروز صحبت از علم است. امکان بهره مندی علمی که ارائه می شود برای همه کشورها یکسان نیست. بسیاری از مقالات علمی اساتید کشورمان که برای چاپ در مجلات بین المللی ارسال می شود، رجکت شده با این بهانه تراشی ها که یک نویسنده ایرانی به بسط مباحث اسلامی پرداخته است و این آپارتاید علمی است.

وی افزود: غرب با دو نگرش خود تحریمی و دگر تحریمی مواجه است در این دو بخش شاهد این هستیم که غرب دچار خود تحریمی شده است و جامعه علمی خود را از بسیاری از یافته های علمی مانند مولفه عدالت خود را محروم کرده است. رویکردهای افراط گرایی برای کشف حقیقت فقطبه ابزار تجربی اعتقاد دارند. مباحث ماورایی نقطه تمرکز تحقیقات آنها نیست.

وی افزود: بی معنایی شناختی و بی معنایی عاطفی نسبت به مبدا هستی دارند. از نظر شناختی بی معناست اما از نطر عاطفی قابل تامل است اما آنرا علم تلقی نمی کنند. در نظام غربی آن را شبه علم تلقی می کنند و بر مبنای مفروضات ما باید علم بررسی شود و فرایند علمی بودن آن رد می شود بشر به شدت نیازمند مطالعات علم برای صلح و عدالت است. در حالی که علم آنها شبه علم است و باید برای تبیین واقعیت و بهبود صلح و عدالت باشد. یک نوع آپارتاید علمی است. و صلاح بشریت را نادیده می گیرد. در این بستر تبادل علمی با غرب چه کار باید بکنیم؟

مقیکمی گفت: دو عنوان دارد خود تحریمی و دیگر تحریمی علنی که جهان غرب و آمریکا که نماد استکبار ما را از یافته های علمی روز دنیا محروم می کند. آپارتاید علمی در خصوص خود تحریمی در اسناد تاریخی آمده که در دوره درخشان اسلامی شاهد رشد علمی و ظهور اندیشمندان بزرگ اسلامی بودیم که نتیجه یافته های علمی این افراد در کشورهای اروپایی تسری پیدا کرد.

مقیمی خاطرنشان کرد: در حالی که معیارها با خط کش های خوده غربی ها تعیین می شود دچار سانسور می کنند در بستر جامعه ای صورت می گیرد که اجازه فعالیت علمی نمی دهند. در این فضا چگونه می توان تعامل کرد؟ کشورها باید از تجارب بهره ببرند تا به صلح و عدالت برسیم در فضای آپارتاید اجازه ظهور علم واقعی داده نمی شود.

وی افزود: صحبت از صلح امروزه یعنی مطابقت دادن کشورها با نظم نوین جهانی که دکترین ایالات متحده آمریکاست و اگر کشوری سیاستی غیر از این را در پیش بگیرد از نظر این دولت استکباری، جنگ طلبی است.

مقیمی اظهار کرد: در آپارتاید علمی در همه حوزه ها مشکل داریم در بخش بنیانی علم عملا اجازه تدوین نظریه نمی دهد، باید تلاش کنیم در مسیر خود تحریمی غربی در آپارتاید علمی از طریق همکاری های علمی با کشورهای دوست، ایجاد پایگاه مستقل علمی و ایجاد تریبون های مختلف به دانشمندان مسلمان وقفه بیندازیم.

وی افزود: غربی ها مشکلی با چاپ مقالات ما ندارند زیرا از نظر آنها ایجاد خطر نمی‌کند، مشکل اساسی آنها در حوزه های علوم انسانی، علوم اجتماعی و … و نظریه پردازی ما است.

مقیمی گفت: آپارتاید علمی را با وضعیت فعلی نمی توانیم بشکنیم. باید با ایجاد تریبون علمی برای دانشمندان اسلامی اجازه ظهور و بروز دهیم. غربی ها در تلاش برای این هستند که علم را در خدمت قدرت و منافع خود قرار دهند ما باید علم را برای خدمت به صلح درآوریم.