آموزش مفاهمیم پیچیده برنامه‌نویسی به کودکان در قالب بازی‌های رایانه‌ای +فیلم
آموزش مفاهمیم پیچیده برنامه‌نویسی به کودکان در قالب بازی‌های رایانه‌ای +فیلم
مدیرعامل یک شرکت فعال در حوزه آموزش برنامه‌نویسی گفت: برنامه‌نویسی به طور کلی دارای مفاهیم خشک و پیچیده‌ای است که کودکان با استفاده از بازی‌های رایانه‌ای می‌توانند آموزش‌های لازم برای یادگیری مفاهیم برنامه‌نویسی را طی کنند.

به گزارش گروه فناوری سرگرمی تیکنا، کاربرد بازی‌های رایانه‌ای در عصر دیجیتال از محدوده سرگرمی فراتر رفته و تأثیرگذاری بسیار بالایی بر حوزه‌های اجتماعی و فرهنگی پیدا کرده است. امروزه در سراسر دنیا به ویژه در کشورهای توسعه‌یافته و مناطقی که توانمندی بالایی در تولید و طراحی بازی‌های رایانه‌ای دارند از انواع بازی‌های دیجیتال برای تحقق اهداف فرهنگی و آموزشی و در مواردی سیاسی استفاده گسترده‌ای می‌کنند.

از طرفی به دلیل اینکه بیشتری مخاطبان بازی‌های رایانه‌ای را کودکان و نوجوانان تشکیل می‌دهند شرکت‌های بازی‌سازی با استفاده از فناوری‌های پیشرفته می‌کوشند محتوای مورد نمایش برای این دسته از کاربران را هرچه جذاب‌تر ساخته و مفاهیم مدنظر خود را در ضمیر ناخودآگاه گیمر ثبت کنند. در واقع به تعبیر بسیاری از کارشناسان اکنون بازی‌های رایانه‌ای که از طریق کنسول‌های بازی یا گوشی‌های هوشمند در دسترس همه کاربران قرار دارد ابزاری قدرتمند برای انتقال پیام سازنده بازی و تغییر هویت فرهنگی گیمر است.

البته این به آن معنا نیست که بازی‌های رایانه‌ای ابزاری مخرب برای آسیب زدن به کاربران هستند بلکه توسعه صنعت بازی‌سازی موجب شده بازی‌هایی تولید شود که امکان استفاده از آن‌ها برای مقاصد آموزشی و تربیتی وجود دارد. بررسی‌های گسترده در نقاط مختلف جهان حاکی از آن است که کودکان مفاهیم پایه‌ای و حتی پیچیده را در جریان بازی سرگرم‌کننده بسیار راحت‌تر و سریع‌تر از سایر روش‌های آموزشی فرا می‌گیرند.

با توجه به اهمیت توسعه صنعت بازی‌سازی و سودآوری بالای این صنعت ضرورت دارد که برنامه‌ریزی دقیقی برای تولید بازی‌های متناسب با فرهنگ ایرانی-اسلامی در کشور صورت گیرد و از ظرفیت‌ مجموعه‌های دانش‌بنیان و فناور این حوزه به درستی استفاده شود. در همین رابطه با فاطمه کاکا، موسس و مدیرعامل شرکت کیداکد گفت‌‌وگو کردیم. در ادامه بخشی از این گفت‌وگو را از نظر می‌گذرانیم.

تیکنا: مجموعه کیداکد دقیقاً در چه حوزه‌ای فعالیت می‌کند و چه سرویس‌هایی را به کاربران ارائه می‌دهید؟

کاکا: کیداکد یک پلتفرم آموزش برنامه‌نویسی برای کودکان و نوجوانان شش تا پانزده سال است که از طریق بازی‌های جدی مفاهیم برنامه‌نویسی را به کاربران آموزش می‌دهد. کیداکد بیش از یک سال و نیم است که به بازار عرضه شده و مدل‌های درآمدی متفاوتی را برای فعالیت خود طراحی کرده‌ایم. یکی از این مدل‌ها به نحوی است که سراغ مدارس می‌رویم و برای آموزش برنامه‌نویسی به دانش‌آموزان با مدیران مدارس مذاکره می‌کنیم. باتوجه به توسعه فناوری هوش مصنوعی و تغییر سبک زندگی مردم در سراسر دنیا یادگیری برنامه‌نوسی اهمیت فوق‌العاده‌ای پیدا کرده است. هم اکنون در بسیاری از کشورها آموزش برنامه‌نوسی به کودکان از ۴ سالگی شروع می‌شود و باتوجه به کاربرد گسترده این مهارت نیابد از سایر نقاط جهان عقب بمانیم.

بازی‌های جدی دسته‌ای از بازی‌های رایانه‌ای هستند که علاوه بر هدف سرگرمی به منظور تحقق اهداف دیگری نیز طراحی می‌شوند که مجموعه کیداکد به طور ویژه روی آموزش برنامه‌نویسی از طریق بازی تمرکز کرده است. فعالیتمان را ابتدا از آموزش به فرزندان خودمان از طریق بازی شروع کردیم ولی پس از مدت کوتاهی متوجه شدیم بچه‌ها در حال مواجه شدن با مفاهیم نامتناسب با سن خود هستند و از همین رو پلتفرمی اختصاصی برای آموزش برنامه‌نوسی به کودکان را طراحی کردیم. بسیاری از خانواده‌های مسلمان ایرانی تمایل دارند فرزندانشان مفاهیم برنامه‎نویسی را در قالب استاندارد ایرانی-اسلامی یاد بگیرند.

**تمرکز بر مفاهیم روانشناسی در پلتفرم کیداکد

به طور کلی برنامه‌نویسی درس خشک و کسل‌کننده‌ای است و به همین دلیل اکثر کودکان علاقه‌ای به یادگیری برنامه‌نویسی ندارند. کیداکد آموزش برنامه‌نوسی را در محیط بازی ارائه می‌دهد و این توانایی را به کودکان می‌دهد که پس از طی دوره‌ها قادر به طراحی سایت باشند. تفاوت بارز این پلتفرم با سایر سامانه‌های آموزش برنامه‌نویسی توجه به مفاهیم روانشناسی است. هدایت تحصیلی نادرست می‌تواند تأثیر زیادی بر فرایند یادگیری کودکان زیر ۱۲ سال داشته باشد از همین رو ما دقت زیادی بر محتوای آموزشی که ارائه می‌دهیم داریم.

در واقع با آموزش‌های خود می‌خواهیم تفکر الگوریتمی را در ذهن کودکان بیدار کنیم. با این روش کودکان حتی اگر برنامه‌نویس هم نشوند با دستیابی به چنین تفکری می‌توانند در جنبه‌های مختلف زندگیشان از هوش منطقی استفاده کنند.

کاربران پس از اینکه وارد سایت کیداکد می‌شوند تعدادی بازی مشاهده می‌کنند. این امکان برای کودکان فراهم شده است که بازی‌های قرار داده شده در سایت را امتحان کنند و با آن‌ها سرگرم شوند. پس از این مرحله اگر کودکی بخواهد تمامی مراحل بازی‌ را مشاهده کند باید در سایت ثبت‌نام کرده و دوره مورد نظر را خریداری کنند. در کنار این دوره‌ها در حال آماده‌سازی تعدادی فابل خوآموز هستیم که برای فراگیری برنامه‌نویسی نیاز به حضور در کنار مربی نباشد. یعنی کاربر با مشاهده این فایل‌ها گام‌به‌گام برنامه‌نوسی را یادمی‌گیرد و در قالب بازی مهارت خود را افزایش می‌دهد. آموزش‌های کیداکد هم به صورت حضوری است و هم به صورت مجازی و کاربران می‌توانند باتوجه به شرایط خود هرکدام از دوره‌ها را انتخاب و طی کنند.

در ادامه ویدئوهای گفت‌وگوی کامل با مدیرعامل شرکت کیداکد را مشاهده می‌کنید:

انتهای پیام/